O odporność organizmu należy dbać przez cały rok, a zwłaszcza podczas okresów zwiększonego ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie. Dziecko powinno otrzymywać wtedy wszystkie niezbędne witaminy i minerały, wspomagające działanie układu immunologicznego. Zarówno tran, jak i olej z wątroby rekina są w tym niezastąpione.
Wspomaganie odporności naturalnymi suplementami
Każdy organizm, a zwłaszcza organizm dziecka, wymaga naturalnego wzmacniania. Nierozwinięty układ immunologiczny jest podatny na różnego rodzaju infekcje. Odporność swoista jest barierą ochronną organizmu dziecka, która przez kolejnych kilkanaście lat jest systematycznie jest rozwijana i usprawniana. Część przeciwciał i substancji wzmacniających układ odpornościowy przekazywana jest wraz z mlekiem matki, później jednak trzeba dostarczać te substancje z zewnątrz, najlepiej wraz z pożywieniem. W okresie jesienno-zimowym, a także w momentach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego, warto dodatkowo uzupełniać dietę o suplementy przeznaczone dla dzieci. Oleje rybne są prawdziwą skarbnicą składników wzmacniających odporność organizmu; zawierają duże ilości witamin i kwasów tłuszczowych, przy czym tran i olej z wątroby rekina nieco różnią się składem i proporcjami owych kwasów.
Czym jest tran?
Niekiedy błędnie zrównuje się obie substancje, bo skoro jedno i drugie jest olejem rybnym, to powinno być prawie tym samym. Tymczasem różnica jest nie tylko w nazewnictwie.
Tran jest tłuszczem pozyskiwanym z ryb dorszowatych, głównie z dorsza atlantyckiego. Jest doskonałym źródłem
witamin A i D, a przede wszystkim
kwasów tłuszczowych omega-3, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), będących dobrymi tłuszczami. Do NNKT zalicza się DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy). Dobry tran powinien mieć
stosunek DHA do EPA równy 3 do 2, wtedy najlepiej się wchłania i ma najwięcej korzystnych właściwości. Organizm nie potrafi syntetyzować tych kwasów, a są one niezbędne m.in. do produkcji hormonów przeciwzapalnych, usprawniających działanie układu immunologicznego.
Czym jest olej z wątroby rekina?
Olej z wątroby rekina otrzymuje się oczywiście z wątroby rekina i nie może być mylony z tranem. Ma znacznie mniejszą ilość
kwasów omega-3, jednak rekompensuje to dużą zawartością
alkilogliceroli oraz
skwalenu. Są to substancje, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i odpowiadają za uruchomienie mechanizmów obronnych organizmu. Alkiloglicerole występują również w mleku matki, zapewniając noworodkowi ochronę immunologiczną
Czym różni się olej z wątroby rekina od tranu?
Największą zaletą tranu są wspomniane kwasy tłuszczowe omega-3, natomiast olej z wątroby rekina zawiera równie potrzebne alkiloglicerole i skwalen, jednocześnie oba oleje bogate są w witaminy, szczególnie A i D. Warto pamiętać, że
kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wydłużać czas krwawienia, dlatego nie powinny być przyjmowane w dużych ilościach przez osoby ze skazą krwotoczną oraz otrzymujących leki przeciwzakrzepowe. Z kolei osoby z uszkodzoną wątrobą nie powinny przyjmować oleju z wątroby rekina.
Tran czy olej z wątroby rekina – co będzie lepszym wyborem?
Na pytanie, co jest lepsze, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Obie substancje są tak samo dobre, jednak zawierają nieco inne kwasy tłuszczowe. Suplementy należy dawkować ostrożnie, zwłaszcza u dzieci, które mają niewielką tolerancję na przedawkowania. Odradzamy jednoczesne przyjmowanie tranu, oleju z wątroby rekina i jeszcze preparatów witaminowych, mających w składzie wit. A, D i kwasy omega-3. Najlepiej zdecydować się na jeden preparat, przy czym trzeba wiedzieć, że w tym przypadku jakość idzie w parze z ceną. Tanie trany mogą być niskiej jakości; nie bez znaczenia pozostaje także sposób podawania, zwłaszcza u dzieci, którym trzeba w jakiś sposób zamaskować „rybi” smak i zapach oleju.