Wapń to jeden z najważniejszych pierwiastków w codziennej diecie dzieci. Odpowiada za mocne kości i zęby, a także wpływa na wiele innych procesów życiowych. Jak zapewnić dziecku optymalną ilość wapnia każdego dnia?
Wapń na zdrowe kości i mocne zęby
Aby utrzymać organizm w pełnym zdrowiu, ważne jest dostarczanie wszystkich witamin i minerałów, w tym wapnia, który jest niezwykle istotny zwłaszcza w pierwszych miesiącach i latach życia, kiedy formuje się cały szkielet. Niedobory wapnia w tym okresie mogą doprowadzić do bardzo
poważnych i nieodwracalnych wad postawy np. deformacji kręgosłupa. Wady postawy u dzieci rozwijają się bardzo szybko, nawet w ciągu kilku tygodni, a ich późniejsza korekta może być czasochłonna i nie zawsze efektywna.
Konsekwencje niedoborów wapnia u dzieci
Wapń odgrywa istotną rolę również na późniejszym etapie rozwoju. Konsekwencje jego długotrwałych niedoborów to m.in.:
- próchnica zębów,
- zaburzenia krzepliwości krwi,
- problemy wynikające z zaburzeń mineralizacji kości (np. złamania kości).
Inne ważne funkcje wapnia
Wapń odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego, ułatwia gojenie ran, odpowiada za przewodnictwo bodźców nerwowych, reguluje ciśnienie krwi itd. Tak naprawdę pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka.
Zapotrzebowanie na wapń u dzieci w różnym wieku
Niedobór wapnia u dzieci może powodować różne zaburzenia w zależności od wieku.
Zapotrzebowanie na wapń u niemowląt
Niemowlęta najbardziej go potrzebują, gdyż ich układ kostny dopiero się tworzy. Na szczęście pokarm matki pokrywa wszelkie zapotrzebowanie dziecka na wapń i witaminę D, pod warunkiem, że nie brakuje ich w diecie matki. W przeciwnym razie kobieta karmiąca dziecko piersią powinna przyjmować odpowiedni suplement diety.
Dzienne zapotrzebowanie u starszych dzieci i nastolatków
Dzieci w wieku od 2 do 8 lat potrzebują stosunkowo mniej wapnia w diecie, gdyż ich wzrost jest wolniejszy. Dobowe zapotrzebowanie wynosi dla nich 800 – 1 000 mg. Natomiast w wieku od 9 do 17 lat, czyli w okresie dojrzewania, zapotrzebowanie na wapń znów rośnie. Organizm produkuje więcej hormonu wzrostu i hormonów płciowych, zwiększających przyswajalność wapnia i przyspieszających wzrost kości. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek dla nastolatków wynosi 1200 – 1 500 mg w ciągu doby. Niedobory mogą spowodować zahamowanie wzrostu.
Produkty bogate w wapń
Pierwiastek ten powinien być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Najlepsze źródło wapnia to mleko krowie. Zapewniają go również produkty mleczne, takie jak sery, kefiry, jogurty, twarogi itd. Warto przy tym dbać o to, aby dziecko miało zapewnioną też odpowiednią podaż
witaminy D, niezbędnej do prawidłowego wchłaniania wapnia.
Przykładowe produkty nienabiałowe z dużą ilością wapnia - Ca (mg/100g)
Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi z mleka i przetworów mlecznych, jednak pierwiastek ten znajduje się również w produktach roślinnych. O to przykładowe roślinne źródła wapnia:
- soja, nasiona suche – 240 mg
- migdały – 239 mg
- natka pietruszki – 193 mg
- orzechy laskowe – 186 mg
- fasola biała, nasiona suche – 163 mg
- słonecznik, nasiona – 131 mg
- szpinak – 93 mg
- szczaw – 80 mg
- kapusta biała – 67 mg
- orzechy arachidowe – 58 mg
- brokuły – 48 mg
Dobrym źródłem wapnia są również niektóre wody mineralne oraz woda pitna, tzw. twarda.
Wapń: niedobory i sposoby ich uzupełnienia
W przypadku niewielkich niedoborów wapnia w diecie zwykle wystarczające okazują się
suplementy wielowitaminowe wzbogaconymi o mikro- i makroelementy. Preparaty te można bezpiecznie włączyć do codziennej diety, jeśli nie jesteśmy pewni czy dziecko otrzymuje odpowiednią ilość wapnia wraz z pożywieniem. Jeśli pojawią się poważniejsze objawy niedoboru wapnia, może być konieczne zastosowanie leków uzupełniających deficyty w organizmie. W krytycznych sytuacjach hipokalcemia wymaga hospitalizacji. W praktyce jednak takie przypadki są rzadkie i wiążą się z występowaniem chorób uniemożliwiających wchłanianie wapnia do organizmu.
Hipokalcemia
Hipokalcemia, czyli zmniejszony poziom wapnia we krwi, objawia się dotkliwymi skurczami mięśni, bólami stawowymi, drętwieniem kończyn, zwolnieniem tętna, nerwicą i krwotokami z nosa. Poważne ubytki wapnia prowadzą do stanów lękowych, zaburzeń wzrostu, częstych złamań i utraty zębów.
Co ogranicza wchłanianie wapnia?
W niektórych produktach roślinnych, w których zawartość wapnia jest wysoka, znajdują się też substancje ograniczające jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Zaliczamy do nich m.in.:
- kwas szczawiowy (np. szczaw, szpinak),
- kwas fitynowy (ziarna zbóż),
- niektóre frakcje błonnika pokarmowego.
Wykorzystanie tego cennego pierwiastka z diety ograniczają też tłuszcz i zbyt duże ilości fosforu.
Jak zwiększyć przyswajalność wapnia?
- Witamina D: niezbędna dla prawidłowego wchłaniania wapnia.
- Laktoza: najlepszym źródłem wapnia jest mleko, ponieważ znajduje się w nim laktoza, czyli tzw. cukier mlekowy.
- Lizyna: znajduje się m.in. w rybach, jajkach, żelatynie, serach żółtych.
- Arginina: znajduje się w mięsie, nasionach dyni i słonecznika, orzechach soczewicy.
- Inulina występuje m.in. w cebuli, porze, czosnku, bananach i szparagach.
Nadmiar wapnia też jest niewskazany
Duże stężenie wapnia jest równie niekorzystne dla zdrowia co niedobór. Nadmiar może ograniczać wchłanianie innych składników mineralnych, np. cynku, magnezu, żelaza, a nawet przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych.