Czy kanapki muszą być nudne? Wręcz przeciwnie, to podstawowe danie oferuje niezliczoną ilość możliwości i kombinacji. Warunek jest tylko jeden: musi być zdrowo i różnorodnie. Należy unikać białego pieczywa, zamiast tego na stole powinno królować pieczywo pełnoziarniste. Warto zmieniać chleb, pasty i smarowidła, a do tego dodawać świeże warzywa, by wprowadzić sporą różnorodność.

Co na śniadanie dla dziecka?

Tortilla zamiast kanapki

Alternatywą dla wyżej wspominanego chleba może być tortilla, którą przygotowuje się bardzo szybko, a to czy będzie zdrowa zależy przede wszystkim od zastosowanych dodatków. Gotowe naleśniki tortillowe można bez problemu kupić w marketach spożywczych, ale my polecamy przygotowanie ich samodzielnie. Zdrowe są np. naleśniki z ciecierzycy lub gryczane. Taką tortillę można zapakować dziecku do plecaka, by miało pożywne drugie śniadanie, ale wtedy odradzamy stosowania płynnych sosów i miękkich warzyw.

Płatki owsiane lub kukurydziane z mlekiem i dodatkami

Kolejne klasyczne, ale bardzo zdrowe i pożywne śniadanie. Same płatki owsiane lub kukurydziane z mlekiem są nudne; co innego jeśli posiłek wzbogacisz o garść suszonych owoców i rodzynków, tworząc w ten sposób domowe musli. Mleko można zastąpić jogurtem naturalnym. Ważne, aby płatki były naturalne, bez chemicznych dodatków, ulepszaczy i ton cukru.

Naleśniki z owocami

Dzieci kochają naleśniki, a jeśli jeszcze są to naleśniki na słodko, wtedy nie ma takiego malucha, który by im się oparł. Jeśli nie masz czasu rano, ciasto naleśnikowe możesz przygotować poprzedniego dnia wieczorem, a o poranku odgrzej, dodaj świeżych owoców i podawaj razem z jogurtem naturalnym lub owocowym. Taki posiłek jest bogaty w białko, węglowodany oraz cały zestaw witamin, niezbędnych do zapewnienia dziecku energii na cały dzień.

Jajecznica na parze

Polecamy lżejszy i zdrowszy sposób na przygotowanie tradycyjnej jajecznicy. Z łatwością przygotujesz ją na parze, a nie będzie wtedy taka tłusta. Już na talerzu dodaj pokrojonej cebulki dymki i serwuj ją z kromką razowego chleba posmarowanego masłem. Do popicia, zamiast herbaty podaj sok np. pomarańczowy, a jako dodatek – jogurt wieloowocowy. Proste, pożywne i jakże smaczne.

Jajecznica z pomidorami i chlebem razowym

Innym wariantem powyższego posiłku jest jajecznica z pomidorami. Na niewielkiej ilości tłuszczu należy podsmażyć cebulę, następnie dodać nieco przeciśniętego czosnku oraz pomidorów pokrojonych w kostkę, a następnie całość doprawić. Jeśli chcesz zrobić wariant bogaty możesz również dodać nieco kiełbasy i drobno pociętego chleba razowego. Po chwili wbij do tego jajka, poczekaj aż się zetną i… gotowe!. To smaczny, kolorowy i na pewno energetyczny posiłek dla całej rodziny.

Omlety

Omlety są wdzięczną podstawą do tworzenia różnych zestawień. Smakują równie dobrze same, jak i ze szpinakiem i pieczarkami, z serkiem twarogowym, z owocami, z gotowanymi warzywami itp. W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na ciekawe śniadania z wykorzystaniem omletów; każdego dnia można przygotować inne danie.

Waniliowa zupa mleczna z makaronem

To niezwykle proste i szybkie do przygotowania śniadanie. Podgrzej mleko, ugotuj makaron (może być np. w kształcie gwiazdek lub różnokolorowy), dodaj do tego laskę wanilii. Przygotowanie takiego posiłku zajmie ci maksymalnie kilka minut.

Ciasteczka śniadaniowe

Zdrowe pełnoziarniste ciasteczka zbożowe to coś, co Twoje dziecko pokocha. Oczywiście, nie należy codziennie serwować śniadania tego typu, ale raz na jakiś czas trzeba urozmaicić dietę, tym bardziej że ciasteczka są bogate w błonnik i węglowodany. Ważne, aby przygotować je w domu, a nie opierać się na tych kupnych. Ciasteczka zbożowe z miodem i musli polecamy serwować z ciepłym mlekiem lub z jogurtem.

Zwykłe śniadanie podane w niezwykłym wykonaniu

Czasami najprostsze posiłki można przyrządzić w fantazyjny sposób. W końcu „jemy” nie tylko ustami, ale również oczami. Warto poświęcić dodatkowych 5 minut, by uformować z jedzenia ciekawe kształty, np. z parówek zrobić ośmiorniczki, a z serka twarogowego myszkę lub bałwanka. Kolacja dla dziecka także nie musi być nudna - zobacz nasze pomysły oraz to jak wygląda aktualna piramida zdrowia i dowiedz się jakie powinny być odpowiednie proporcje określonych składników w diecie dla dziecka.

Dlaczego pożywne śniadanie dla dzieci jest tak ważne?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej spożywać je całą rodziną w domu, a więc przed wyjściem do przedszkola, szkoły i pracy. Zaleca się, aby jeść śniadania do 2 godzin od wstania z łóżka, aby przyspieszyć metabolizm, dostarczyć organizmowi niezbędnej energii i składników odżywczych. Liczne badania potwierdzają, że śniadanie ma bezpośredni wpływ nie tylko na samopoczucie, ale i lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i ogólny rozwój intelektualny. Pierwszy posiłek może więc skutecznie przyczynić się do efektów w nauce. Wskazuje się też, że osoby regularnie spożywające śniadanie są mniej narażone na rozwój otyłości.

Zdrowe śniadanie małego dziecka

Śniadania małych dzieci, które ukończyły 12. miesiąc życia, powinny składać się przede wszystkim z mleka i produktów mlecznych, np. jogurtu z dodatkiem owoców czy kefiru. Można podawać maluchom napoje mleczne, takie jak kawa zbożowa czy kakao. Sprawdzą się też tradycyjne zupy mleczne lub łatwe do przygotowania płatki śniadaniowe z dodatkiem mleka. Warto rozważyć też wprowadzanie innych produktów białkowych, np. jajek, past mięsno-warzywnych, sałatek z serem itp. Im dziecko starsze, tym codzienne śniadania powinny być bardziej urozmaicone. Dzieciom powyżej 1. roku życia można podawać różne rodzaje pieczywa, np. pszenne, pszenno-żytnie czy razowe. Cienko pokrojone kromki powinny zawierać dodatek warzyw lub owoców.

Drugie śniadanie ze świeżymi owocami

Nie można zapominać o drugim śniadaniu, które stanowi uzupełnienie energii i składników odżywczych. Najczęściej spożywane jest ok. godziny 10-11. W tym przypadku również warto dążyć do tego, aby posiłek był przygotowany ze zdrowych i wartościowych produktów. Doskonale sprawdzają się przede wszystkim owoce, które mogą być jedzone na wiele różnych sposobów, np. surowce owoce (np. jabłka, gruszki, pomarańcze) w kawałkach, owocowe koktajle lub smoothie, owoce w jogurcie itd.