Kwasy tłuszczowe omega – 3 należą do rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i zwane są „dobrymi tłuszczami”. Do najcenniejszych NNKT należą ALA (kwas alfalinolenowy), którego organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć i musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Kwas alfalinolenowy jest przetwarzany przez ludzki organizm do DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy). Kwas DHA to podstawowy budulec mózgu i całego centralnego układu nerwowego, a także siatkówki oka. Podawanie DHA kobietom w ciąży, a także niemowlętom do 12 m-ca życia, jest kluczowe dla zdrowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Niedobory DHA mogą zaburzać prawidłową pracę mózgu oraz prawidłowe widzenie. Kwas EPA odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie serca.

Gdzie można znaleźć omega – 3?

Podstawowym źródłem kwasów omega – 3 są tłuste ryby morskie.

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu

Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony

1.8

Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu

1.7

Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu

1.4

Śledź atlantycki, marynowany

1.2

Makrela atlantycka, smażona, wędzona

1.0

Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony

1.0

Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona

0.4

Halibut smażony, wędzony

0.4

Łupacz smażony, wędzony

0.2

Dorsz atlantycki, smażony, wędzony

0.1

Małże błękitne, gotowane, parowane

0.7

Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone

0.5

Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany

0.3

Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki

0.2

Krewetki parowane, mieszane gatunki

0.3

Źródło: USDA Nutrient Database for Standard Reference

Rośliny nie są dobrym źródłem kwasów omega – 3. Choć niektóre z nich zawierają duże ilości kwasu ALA (ten w organizmie przekształca się w DHA i EPA), to jedynie niewielki procent roślinnego ALA ulegnie metabolizmowi do DHA i EPA. Większość pozostanie źródłem energii dla naszego ciała.

Ile kwasów DHA należy spożywać by oczekiwać korzystnego działania?

By zapewnić sobie odpowiednią podaż kwasów omega-3 należy spożywać 1 – 2 porcje tłustych ryb morskich tygodniowo. Alternatywnym źródłem kwasów omega – 3 są trany z ryb morskich. Prawdziwy tran to olej z dorsza lub dorszowatych. Badania naukowe udowodniły, iż by kwasy omega – 3 miały swoje zbawienne działanie na nasz organizm, należy je spożywać w ilości minimum 250 mg dzienne (DHA samodzielnie lub DHA + EPA łącznie). Warto, zatem sprawdzić, czy tran, który podajemy naszym dzieciom zawierają tę minimalną dawkę oraz czy pochodzi z dorsza / dorszowatych.