Kwas mlekowy stosuje się w różnych gałęziach przemysłu. Wykorzystuje się go przy produkcji kosmetyków, produktów spożywczych, a także suplementów diety. Wynika to z tego, że ma on szereg cennych właściwości. Również takich, które są ważne z punktu widzenia zdrowia i urody. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat kwasu mlekowego i jak wykorzystać jego właściwości w codziennym życiu?

Czym jest kwas mlekowy?

Kwas mlekowy (łac. acidum lacticum) to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy hydroksykwasów – kwasów hydroksylowych, które zawierają grupę hydroksylową. Określa się je również jako "kwasy AHA".

Acidum lacticum ma postać gęstego, bezbarwnego płynu o charakterystycznym kwaśnym smaku i zapachu. Jest produktem pośrednim w metabolizmie cukru. Powstaje wewnątrz organizmu człowieka np. po intensywnym wysiłku fizycznym w mięśniach. Jest również produkowany przez bakterie kwasu mlekowego, które bytują w jelicie i pochwie u kobiet.

Kwas mlekowy naturalnie występuje również w niektórych produktach spożywczych. Jego źródłem są fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki), kiszone warzywa, kombucha (fermentowany napój o słodko-kwaśnym smaku).

Kwas mlekowy wytwarza się również w warunkach laboratoryjnych, a następnie wykorzystuje w przemyśle spożywczym czy kosmetycznym.

Zastosowanie kwasu mlekowego

Kwas mlekowy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Wynika to z tego, że wykazuje szereg różnych właściwości.

Kwas mlekowy – właściwości wykorzystywane w przemyśle spożywczym

Kwas mlekowy to naturalny konserwant żywności. Używa się go głównie do konserwowania owoców, co ułatwia ich przetwarzanie.

Znajduje również szerokie zastosowanie w branży mleczarskiej. Specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii rozkładają laktozę (czyli cukier mleczny) na dwutlenek węgla i kwas mlekowy. W rezultacie jogurty, maślanki czy kefiry charakteryzują się niższym pH, specyficznym zapachem i smakiem.

Kwas mlekowy jest używany także w piekarnictwie. Służy do zakwaszania chleba.

Kwas mlekowy w kosmetyce

W sprzedaży dostępne są kosmetyki z kwasem mlekowym. Dlaczego jest to składnik, który wykorzystuje się również w przemyśle kosmetycznym? Wynika to z tego, że wykazuje on następujące właściwości:
  • pomaga przywrócić i utrzymać optymalny poziom nawilżenia skóry;
  • stymuluje produkcję kolagenu, a tym samym poprawia elastyczność i jędrność skóry;
  • reguluje wydzielanie sebum;
  • rozjaśnia przebarwienia, redukuje podrażnienia i zaczerwienienia skóry;
Dużą zaletą kwasu mlekowego jest nie tylko szeroki zakres działania. Producenci kosmetyków doceniają go również za to, że jest on naturalnie wytwarzany w organizmie człowieka. W związku z tym jest zazwyczaj lepiej tolerowany przez skórę.

Właściwości kwasu mlekowego wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym

Kwas mlekowy to nie tylko cenny składnik kosmetyków czy naturalny środek konserwujący. Jest to związek, który ma korzystny wpływ zarówno na urodę i trwałość produktów spożywczych, jak i zdrowie. Jego cenne właściwości są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym.

Acidum lacticum wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W związku z tym poleca się go w profilaktyce i leczeniu infekcji wirusowych i przewlekłych, a także chorób przewlekłych o charakterze zapalnym.

Co więcej, bakterie wytwarzające kwas mlekowy (a konkretnie bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium) wykazują pozytywne oddziaływanie na cały organizm. Wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy, a tym samym na funkcjonowanie układu pokarmowego i odporność organizmu.

Bakterie kwasu mlekowego jako składnik codziennego jadłospisu i suplementów diety

Co jest źródłem bakterii, które wytwarzają kwas mlekowy i działają korzystnie na ludzki organizm?

W jakich produktach spożywczych występują bakterie kwasu mlekowego?

Jednym ze źródeł bakterii kwasu mlekowego jest urozmaicona dieta. Znajdują się one w fermentowanych produktach mlecznych (jogurtach, maślankach, kefirach), a także kiszonych warzywach.

Pałeczki kwasu mlekowego są obecne również w kombuchy – napoju, który ostatnio zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Powstaje on ze słodzonej herbaty (zazwyczaj zielonej lub czarnej) poddawanej fermentacji przez grzybek herbaciany. Oprócz kilku rodzajów bakterii kwasu mlekowego zawiera inne cenne składniki: witaminę C, witaminy z grupy B, kwasy organiczne, a także pewne ilości składników mineralnych (np. żelaza).

Suplementy diety, dzięki którym zadbasz o prawidłową florę bakteryjną

Pałeczki kwasu mlekowego należą do grupy bakterii kwasu mlekowego, podawane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka.

Do jednych z najbardziej znanych bakterii  z tej grupy zaliczają się pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Ich źródłem są nie tylko wspomniane produkty spożywcze, ale i suplementy diety (dostępne w różnych postaciach: kapsułek, tabletek, płynu). Tu pojawia się pytanie po co je stosować skoro dobroczynne bakterie są produkowane w ludzkim organizmie i występują w żywności? Trzeba mieć na uwadze, że istnieją różne czynniki, które mają negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy (np. używki, stres). W związku z tym endogenna produkcja i dieta nie zawsze wystarczą, aby zadbać o prawidłową florę bakteryjną.

Żywe mikroorganizmy zaliczane do bakterii kwasu mlekowego są korzystne szczególnie dla układu pokarmowego i odpornościowego. Kiedy warto je stosować? Odpowiedzi na to pytanie warto poszukać razem z lekarzem. Suplementacja wybranych szczepów bakterii kwasu mlekowego może być wskazana, jeśli konieczna jest odbudowa zdrowej flory bakteryjnej (np. po długotrwałej antybiotykoterapii).

Kwas mlekowy nie tylko dla zdrowia, ale i urody!

Produkty z kwasem mlekowym znajdują również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jakie kosmetyki zawierają je w swoim składzie i jak włączyć je do codziennej pielęgnacji skóry?

W jakich kosmetykach występuje kwas mlekowy?

Kwas mlekowy nawilża skórę, dzięki czemu znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery suchej i dojrzałej. Ponadto stymuluje produkcję kolagenu, więc jest polecany osobom, które chcą przywrócić skórze jędrność, elastyczność i zmniejszyć widoczność pierwszych oznak starzenia.

Kwas mlekowy jest również składnikiem peelingów do twarzy i ciała. Wynika to z tego, że pomaga usunąć martwe komórki naskórka. Tym samym sprawia, że składniki aktywne z innych składników mogą przenikać do głębszych warstw skóry.

Jest to związek, który występuje także w składzie kosmetyków do pielęgnacji cery trądzikowej. Razem z innymi składnikami (np. kwasem salicylowym) normalizuje pracę gruczołów łojowych, zwęża rozszerzone pory, zmniejsza stan zapalny i zapobiega powstawaniu zaskórników.

Na koniec warto dodać, że kosmetyki z kwasem mlekowym stosowane są nie tylko do pielęgnacji skóry twarzy. Składnik ten występuje również w produktach do higieny intymnej (np. żelach do mycia miejsc intymnych). Jest to spowodowane tym, że pomaga przywrócić i utrzymać prawidłowe pH pochwy.

Zastosowanie kwasu mlekowego w codziennej pielęgnacji skóry

Jak włączyć kosmetyki z kwasem mlekowym do planu pielęgnacji skóry? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. W przypadku cery suchej czy dojrzałej można używać kremów z kwasem mlekowym codziennie, ponieważ jest to składnik, który zapobiega nadmiernej utracie wody i poprawia elastyczność skóry. Po kosmetyki z kwasem mlekowym warto sięgać regularnie również przy zupełnie innym problemie – nadmiernym wydzielaniu sebum.

Oprócz codziennej aplikacji kremu warto zrobić raz na jakiś czas peeling z kwasem mlekowym. Taki prosty domowy zabieg pomoże usunąć martwe komórki naskórka i zwiększy efektywność działania innych kosmetyków.

Kwas mlekowy to związek, który wykazuje szereg cennych właściwości. Warto z nich korzystać! Jak? Stosując kosmetyki z kwasem mlekowym, włączając do diety produkty będące źródłem bakterii kwasu mlekowego, a w razie potrzeby sięgając również po suplementy diety.

Źródło:
  1. Nowak, Adriana, K. Slizewska, and Zdzisława Libudzisz. "Probiotyki-historia i mechanizmy dzialania." Żywność Nauka Technologia Jakość4 (2010): 5-19.
  2. Mojka, Katarzyna. "Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki–charakterystyka i funkcje." Probl Hig Epidemiol3 (2014): 541-549.
  3. Bernat, Maria, Marlena Matysek-Nawrocka, and Wioleta Cioczek. "Składniki aktywne w kosmetykach przeciwstarzeniowych." Kosmetologia estetyczna5 (2016): 575-579.