Jakie funkcje w organizmie człowieka pełni witamina D?
Zanim wyjaśnimy, jakie funkcje pełni witamina D i czym grozi jej niedobór warto tytułem wstępu wyjaśnić kilka kluczowych pojęć.Termin "witamina D" odnosi się zarówno do witaminy D3 (cholekalcyferolu), jak witaminy D2 (ergokalcyferolu). Pierwsza z wymienionych jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego i większości suplementów diety. Może być dostarczana do organizmu z zewnątrz, ale jest też syntetyzowana w skórze przy udziale promieni słonecznych. Z kolei witamina D2 występuje w organizmach roślinnych i grzybach. Podobnie, jak cholekalcyferol nie jest aktywną formą, która może od razu zostać wykorzystana przez organizm. Najpierw musi przejść odpowiednie przemiany w wątrobie i nerkach.
Pierwszy etap przemian witaminy D zachodzi w wątrobie, gdzie powstaje 25-hydroksycholekalcyferol (inaczej kalcyfediol lub 25-hydroksywitamina D). Następnie związek ten trafia do nerek, gdzie jest przekształcany do kalcytriolu – aktywnej formy witaminy D, która pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka.
Gospodarka wapniowo-fosforanowa
Jaka jest rola witaminy D w organizmie? Często mówi się o tym, że jest ona niezbędna do utrzymania równowagi wapniowo-fosforanowej i tym samym pomaga zachować zdrowe kości. To fakt, jedną z głównych funkcji witaminy D3 jest udział w gospodarce wapniowo-fosforanowej poprzez:- pobudzanie syntezy białka wiążącego wapń w jelicie cienkim,
- zapobieganie utracie wapnia z moczem.
Regulowanie odpowiedzi odpornościowej organizmu
Odpowiedni poziom witaminy D jest ważny również dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina D wpływa głównie na limfocyty T. Zapobiega nadmiarowi limfocytów Th1, który wiąże się z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego (dlatego odpowiedni poziom witaminy D w organizmie jest tak ważny w przypadku chorób autoimmunologicznych).Wzmacnianie układu odpornościowego w walce z infekcjami
Witamina D reguluje odpowiedź odpornościową organizmu, dzięki czemu znajduje zastosowanie w przypadku chorób autoimmunologicznych (do których należy m.in. reumatoidalne zapalenie stawów). Co więcej, ma korzystny wpływ na układ odpornościowy i wspomaga jego pracę w przypadku infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. Wszystko dzięki temu, że pobudza produkcję antybakteryjnego białka i wpływa na redukcję stanu zapalnego – odpowiedni poziom witaminy D wiąże się z niższym stężeniem cytokin prozapalnych.Pozostałe funkcje witaminy D
Warto zwrócić uwagę na witaminę D nie tylko ze względu na to, że ma korzystny wpływ na kości czy funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest to składnik, który pełni znacznie więcej ważnych funkcji.- Wpływa na podział, różnicowanie i apoptozę (czyli "zaprogramowaną śmierć") komórek.
- Ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy (m.in. poprzez regulowanie ciśnienia krwi).
- Jest niezbędna do prawidłowej pracy trzustki. Odgrywa rolę w prawidłowym wydzielaniu insuliny i warunkuje wrażliwość tkanek na działanie tego hormonu (dlatego coraz częściej mówi się, że niedobór witaminy D może być powiązany z wyższym ryzykiem insulinooporności).
- Jest potrzebna do syntezy białek mięśniowych i hormonów płciowych.
Niedobór witaminy D w organizmie – czym może być spowodowany?
Synteza skórna witaminy D zachodzi pod wpływem działania promieni słonecznych. W związku z tym jedną z głównych przyczyn niedoboru witaminy D jest nieodpowiednia ekspozycja na słońce. W Polsce zaleca się suplementację witaminy D, ponieważ strefa klimatyczna uniemożliwia wytworzenie odpowiednich ilości witaminy D w skórze. Do tego dochodzi również fakt, że nawet w bardzo słoneczny dzień niezbędne jest zachowanie kilku warunków (m.in. odpowiedni czas ekspozycji na słońce, odsłonięcie wystarczająco dużej powierzchni ciała).Przyczyną niedoboru witaminy D może być również źle zbilansowana dieta, która stanowi uzupełnienie syntezy skórnej. Dobrym źródłem tego składnika są m.in. tłuste ryby morskie, dlatego niski poziom witaminy D może wystąpić u wegetarian lub wegan, którzy eliminują je z jadłospisu.
Niedobór witaminy D może pojawić się również u osób, które dbają o właściwą zawartość witaminy D w diecie, ale nie jest ona prawidłowo wchłaniana. Taki problem pojawia się m.in. w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii i mukowiscydozie.
Na niedobór witaminy D3 narażone są również osoby z chorobami wątroby i nerek. Zaburzenia funkcjonowania tych narządów uniemożliwiają prawidłowy metabolizm witaminy i przekształcenie jej w aktywną formę.
Objawy niedoboru witaminy D
Jakie są objawy niedoboru witaminy D w organizmie? Do niepokojących sygnałów należą m.in.:- przewlekłe zmęczenie,
- osłabienie mięśni,
- bóle mięśni,
- skurcze mięśni,
- nadmierne pocenie,
- dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (wymioty, nudności, bóle brzucha),
- utrata apetytu,
- świąd skóry,
- oddawanie nadmiernych ilości moczu,
- wzmożone pragnienie,
- nadmierne wypadanie włosów,
- wahania nastroju,
- problemy ze snem,
- trudności w utrzymaniu równowagi,
- zaburzenia widzenia.
Jak sprawdzić, czy niepokojące objawy są spowodowane niedoborem witaminy D?
Poważny niedobór witaminy D, który nie zostanie wykryty i leczony w porę może prowadzić do poważnych konsekwencji. Zwiększa ryzyko zaburzeń struktury kości, osłabienia mięśni i osteoporozy, a tym samym poważnych złamań, które skutkują długim unieruchomieniem.Żeby do tego nie dopuścić warto przyjrzeć się bliżej niepokojącym sygnałom wysyłanym przez organizm i sprawdzić, czy ich przyczyną nie jest niedobór witaminy D3. W tym celu należy wykonać badanie krwi.
Diagnostyka w kierunku niedoboru witaminy D polega na pobraniu próbki krwi w celu oceny poziomu całkowitej 25-hydroksy witaminy D - witaminy 25(OH)D. Badanie to nie wymaga szczególnego przygotowania. Nie trzeba być na czczo, ale warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.
Optymalny poziom witaminy D wynosi 30-50 ng/ml. Wynik 20-30 ng/ml uważa się za suboptymalny (czyli niewystarczający), za to przy 10-20 ng/ml stwierdza się niedobór witaminy D. Przy czym należy podkreślić, że wyniki badania powinny być interpretowane przez lekarza. Specjalista nie tylko ocenia wyniki badań, ale i pomaga dobrać odpowiednią dawkę suplementu diety. Nie należy robić tego na własną rękę, ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D jest szkodliwy.
Leczenie niedoboru witaminy D
Jak wygląda postępowanie po tym, jak okazało się, że niepokojące objawy są związane z niskim poziomem witaminy D w organizmie?Suplementacja witaminy D
Dorośli w wieku 19-65 lat oraz seniorzy (w wieku 65-75 lat) powinni suplementować 1000-2000 IU (czyli 25–50 µg) witaminy D dziennie. Z kolei osoby powyżej 75. roku życia powinny przyjmować większe ilości – 2000–4000 IU (czyli 50–100 µg) witaminy D dziennie. Różnica ta wynika ze zmniejszonej zdolności syntezy witaminy D w skórze, zaburzeń wchłaniania i zmienionego metabolizmu witaminy D u osób w podeszłym wieku.W przypadku niedoboru witaminy D lekarz decyduje o zwiększeniu dawki pod kontrolą poziomu całkowitej 25-hydroksy witaminy D. Nie należy robić tego na własną rękę, ponieważ nadmiar witaminy D może prowadzić do bólów głowy, utraty apetytu, mdłości, a także zapalenia skóry
Odpowiednio zbilansowana dieta
Oprócz suplementacji warto zadbać o to, aby w jadłospisie pojawiły się produkty bogate w witaminę D. Jej dobrym źródłem są tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, sardynki), które warto jeść przynajmniej 2 razy w tygodniu.Większy problem może pojawić się w przypadku diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Wegetarianie, którzy eliminują ryby z diety powinny szukać witaminy D np. w jajkach i produktach mlecznych. Z kolei weganie mogą sięgać po produkty roślinne wzbogacone w witaminę D.
Niedobór witaminy D wiąże się nie tylko z większym ryzykiem osteoporozy, ale i innych chorób. W związku z tym warto zwracać uwagę na objawy, które mogą świadczyć o niedoborze witaminy D, aby zareagować w porę.
- Grafka, Agnieszka, et al. "Rola witaminy D w organizmie." Diagnostyka Laboratoryjna 55.1 (2019): 55-60.
- Kuciński, Jakub, et al. "Aktualne zalecenia w Polsce dotyczące suplementacji witaminy D." Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu (2023).
- Mirhosseini, Naghmeh, et al. "Vitamin D supplementation, glycemic control, and insulin resistance in prediabetics: a meta-analysis." Journal of the Endocrine Society 2.7 (2018): 687-709.
- Murdaca, Giuseppe, et al. "Emerging role of vitamin D in autoimmune diseases: An update on evidence and therapeutic implications." Autoimmunity reviews 18.9 (2019): 102350.
- Van Ballegooijen, Adriana J., et al. "The synergistic interplay between vitamins D and K for bone and cardiovascular health: a narrative review." International journal of endocrinology 2017 (2017).
- https://sklep.alablaboratoria.pl/lp/witamina-d/interpretacja/