Zdrowe nawyki żywieniowe warto kształtować od najmłodszych lat, najlepiej dając swojemu dziecku dobry przykład. Poznaj nasz krótki poradnik żywienia dziecka. Przekonaj się, jak powinna wyglądać odpowiednio zbilansowana dieta każdego zdrowego i uśmiechniętego malucha.

Reguły prawidłowego odżywania dziecka

Jak powinna wyglądać dieta dziecka? Co jest najważniejsze w żywieniu dzieci? Zdrowe żywienie dzieci to podstawa ich prawidłowego rozwoju. W ten sposób dostarczamy wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też w jadłospisie dziecka nie może zabraknąć produktów z różnych grup żywności.

Dieta dla dzieci. Reguły prawidłowego odżywiania dziecka

Poniżej 6 podstawowych reguł opracowanych przez dietetyków i lekarzy pediatrów, których należy przestrzegać, by dziecko prawidłowo się rozwijało.

1. Zadbaj, by dieta dziecka zawierała produkty z każdej grupy (tłuszcze, węglowodany, białka) i była możliwie jak najbardziej zróżnicowana.

2. Wprowadzaj do diety dziecka jak najwięcej świeżych warzyw i owoców — każde dziecko powinno jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

3. Dziecko powinno jeść regularnie, najlepiej 4 – 5 posiłków dziennie. Każdy dzień warto zacząć od śniadania. Później maluch powinien zjeść lekkie drugie śniadanie, następnie pożywny obiad, podwieczorek i kolację.

4. Ograniczaj spożywanie przez dzieci dużych ilości słodyczy (w tym słodkich napojów) i niezdrowych przekąsek. Zamiast tego warto sięgać po tzw. zdrowe przekąski, które dają uczucie sytości, a dodatkowo są bogactwem składników mineralnych i witamin (np. owoce).

5. Ogranicz spożywanie żywności wysoko przetworzonej — gotowe potrawy w słoikach, puszkach, żywność typu fast food itd.

6. Ogranicz ilość tłuszczu w diecie dziecka – ale nie eliminuj go całkowicie. Zastąp zwierzęcy tłuszcz, roślinnym.

Dzieciom należy również zapewnić odpowiednią ilość ruchu - najlepiej na świeżym powietrzu (ograniczamy siedzenie przed monitorami i ekranami!). Odpowiednia dawka aktywności fizycznej na co dzień to podstawa zdrowia dzieci w każdym wieku.

Czego nie powinno być w diecie dziecka, czyli jak odstawić fast food?

Jedną z najgorszych rzeczy, którą czynimy swoim dzieciom, jest pozwalanie im na jedzenie wszelkiego rodzaju fast foodów (pizza, hamburgery, cheeseburgery), frytek, słodyczy i napojów gazowanych. Zbyt częste spożywanie tego typu produktów może doprowadzić do otyłości, nawet u dzieci w wieku przedszkolnym. To z kolei nieść ze sobą ryzyko powikłań, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe. A w przyszłości — chorobę niedokrwienną serca.

Pediatrzy od dawna wskazują, że zaburzenia wynikające z nieprawidłowej diety dziecka nie muszą wystąpić od razu — dotyczyć mogą także zdrowia w przyszłości.

W przeciwieństwie do osób dorosłych dzieci nie są świadome szkodliwości spożywania fast foodów. To na rodzicach spoczywa obowiązek i odpowiedzialność za zdrowie ich potomstwa.

Co zrobić, gdy dziecko domaga się hamburgera czy pizzy?

Przygotujmy hamburgera, pizzę lub frytki samodzielnie w domu. Będziemy dokładnie wiedzieli, z czego składa się posiłek naszego dziecka, będzie mniej kaloryczny, a do tego możemy wybrać składniki dobrej jakości.

Włączajmy także nasze dzieci w proces przygotowywania posiłku. Uczmy je, jak ważne jest to, co jemy i jak jemy. Dzięki wspólnemu gotowaniu dajemy dziecku możliwość poznawania nowych składników, smakowania i dokonywania wyboru: co smakuje, a co nie. Zbilansowana i urozmaicona dieta zapewni dziecku nie tylko prawidłowy rozwój, lecz jest także najlepszą inwestycją w jego przyszłość.

Dieta dziecka, a przyzwyczajenia żywieniowe rodziców

Pamiętajmy także, by dawać przykład dzieciom. My sami jako rodzice. Jeśli nie mamy czasu przygotować i zjeść zdrowego posiłku tylko zapychamy się hamburgerami z ulubionej restauracji sieciowej, to dziecko uzna, że to jest prawidłowy sposób odżywiania. Jeśli zły humor albo mały sukces wynagrodzimy sobie kawałkiem ciasta czy batonika, to nasze dziecko będzie postępowało dokładnie w taki sam sposób. Pamiętajmy, że dzieci nas naśladują. Jeśli sami nie jemy ryb, kasz, owoców i warzyw, to trudno będzie nam przekonać do tego nasze dzieci.

Urozmaicony jadłospis dziecka: warzywa, owoce, produkty mleczne itd.

Żywienie dzieci absolutnie nie powinno być monotonne i nudne. Wręcz przeciwnie, trzeba zabiegać o to, by codzienna dieta była urozmaicona, zdrowa i kolorowa! Podstawą diety zarówno małych dzieci, jak i nastolatków, są warzywa oraz owoce, czyli najlepsze źródło witamin, składników mineralnych, błonnika. Ważne są też produkty zbożowe, w tym m.in. pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, grube kasze, ryż brązowy itp.

Ważne jest spożywanie pełnowartościowego białka, którego dobrym źródłem są jajka, ryby oraz nasiona roślin strączkowych. Przynajmniej dwa razy w tygodniu warto podawać dziecku ryby zawierające m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wskazane jest też chude mięso, które jest źródłem m.in. dobrze przyswajalnego żelaza. Zamiast tłuszczów zwierzęcych należy wybierać oleje roślinne. W żywieniu dziecka bardzo ważne jest również mleko i produkty mleczne zapewniające organizmowi dobrze przyswajalny wapń, niezbędny dla mocnych kości.

Pamiętaj, że prawidłowo skomponowany jadłospis dziecka w wieku przedszkolnym i szkolnym wpływa nie tylko na jego zdrowie, ale i wyniki w nauce poprzez wpływ na procesy myślowe, koncentrację, pamięć i ogólną sprawność funkcjonowania układu nerwowego.

Podsumowanie

  • Prawidłowe żywienie dzieci to podstawa ich zdrowia, rozwoju i dobrego samopoczucia.

  • Odpowiednie i zbilansowane żywienie dzieci to tak naprawdę inwestycja na całe ich dorosłe życie.

  • Dieta dziecka jest bardzo ważna, ale nie mniejsze znaczenie ma codzienna aktywność fizyczna.

  • W kształtowaniu zdrowych nawyków u dzieci ważne jest dawanie dobrego przykładu przez rodziców.