Tran to przede wszystkim bogate źródło naturalnie występujących witamin i składników odżywczych. Kiedyś kojarzony głównie z przykrym smakiem i zapachem. W dzisiejszych czasach można już kupić tran o smaku owocowym, które pozbawiony jest rybiego zapachu i posmaku. Podawanie dzieciom tranu jest dziś dużo łatwiejsze i przyjemniejsze, niż gdy my sami byliśmy dziećmi.

Zbawienny wpływ tranu na kości, mózg, oczy.

Dobroczynne działanie tranu na organizm dziecka czy dorosłego znane jest od pokoleń. Działanie tranu nie ogranicza się tylko do zwiększania odporności, ale także poprawiaj pracę mózgu, dba o zdrowe kości i zęby, pozytywnie wpływa na prawidłowe widzenie.

Tran, czyli kwasy Omega 3

Tran najczęściej kojarzony jest z kwasami omega – 3. Należą one do rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i zwane są też „dobrymi tłuszczami”. Do najważniejszych należą DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy). Są one bardzo istotne dla organizmu ludzkiego, gdyż odpowiadają za jego prawidłowy rozwój, w tym za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i prawidłowe widzenie. Organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Muszą być zatem dostarczone razem z dietą. By zapewnić sobie odpowiednią podaż kwasów omega-3 wystarczy spożywać 1 – 2 porcje tłustych, bogatych w NNKT ryb morskich. Jeśli jednak nasze dzieci nie lubią jeść ryb, wtedy należy sięgnąć po suplementy diety np. tran. Sprawdź więcej na temat kwasów omega na https://sanostol.pl/strefa-wiedzy/witaminy-i-substancje-odzywcze/co-to-sa-kwasy-omega-3-i-dlaczego-sa-takie-drogocenne/

Jak dawkować kwasy omega – 3?

Badania naukowe udowodniły, iż by kwasy omega – 3 miały swoje zbawienne działanie na nasz organizm, należy je spożywać w ilości minimum 250 mg dzienne (DHA samodzielnie lub DHA + EPA). Warto zatem sprawdzać, czy suplementy diety, które podajemy naszym dzieciom zawierają tę minimalną dawkę.

Witamina D w tranie

Inny ważny składnik tranu to witamina D. Zwana także „witaminą słońca”, zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Uczestniczy w wielu procesach w organizmie, istotne jest więc, by dbać o jej prawidłowy poziom. Witamina D odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. A przez to, że ułatwia wchłanianie wapnia; pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, wpływa na wzrost i rozwój kości u dzieci. Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna. Pod wpływem promieniowania słonecznego UV w naszej skórze wytwarzana jest właśnie witamina D. W okresie letnim odpowiedni poziom witaminy D w organizmie zapewnić może codzienna, minimum 15-minutowa ekspozycja na słońce 18% powierzchni ciała (np. odsłonięte przedramiona i częściowo nogi) w godzinach 10.00-15.00. Wydaje się proste. Jeśli jednak uświadomimy sobie, że w tym czasie najczęściej przebywamy w pomieszczeniu (np w szkole), okazuje się, że wcale nie zapewniamy sobie odpowiedniej dawki promieni słonecznych. Synteza skórna witaminy D może być utrudniona także przez czynniki takie jak zachmurzenie i zanieczyszczenie środowiska oraz stosowanie filtrów przeciwsłonecznych, które mogą obniżać syntezę witaminy D nawet o 99%. Zatem nawet wtedy, kiedy Twoje dziecko spędza czas aktywnie na świeżym powietrzu, np. w czasie wakacji, używanie wysokich filtrów hamuje proces syntezy skórnej i witamina D nie wytwarza się. W okresie jesienno-zimowym ze względu na szerokość geograficzną, w której znajduje się Polska, kąt padania promieni słonecznych uniemożliwia syntezę odpowiednich ilości witaminy D. Od września do kwietnia witamina D w skórze praktycznie się nie wytwarza! Witaminę D można również dostarczać razem z pokarmami, ale jest to o tyle trudne, że występuje ona w żywności w niewielkich dawkach. W okresie jesienno – zimowym najlepiej zatem by móc dostarczać jej organizmowi dziecka sięgnąć po suplementy diety, które zawierają witaminę D. Minimalna dzienna dawka dla dziecka w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym to 400 j.m. By dostarczyć taką dawkę dziecku, musiałoby ono wypić ponad 30 l mleka albo zjeść 8 jajek.

Witamina A w tranie

Tran zawierają także witaminę A, która odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Podsumowując, trany to nie tylko kwasy omega – 3 ale także witamina A oraz D. Działanie tranów nie ogranicza się tylko do wzmacniania odporności, tran dba także o prawidłowe działanie mózgu i wzmacnia kości oraz zęby naszych dzieci. Trany to produkty naturalne, pozbawione zbędnych dodatków czy wypełniaczy. Warto zwracać uwagę, z jakich ryb są pozyskane i czy zawierają odpowiednie ilości witamin oraz kwasów omega – 3.