Witamina C jest jedną z tych, które wspierają barierę ochroną i system odpornościowy. Podaje się ją zwykle w okresie przeziębienia, ale nie należy zapominać o jej dostarczaniu każdego dnia.

Właściwości witaminy C

Kwas askorbinowy (wit. C) jest związkiem pełniącym istotną rolę w organizmie. Ma m.in. właściwości antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki i bierze udział w syntezie kolagenu, dzięki czemu uszczelnia naczynia krwionośne, wspomaga gojenie ran. Niedobór witaminy C może wywoływać szkorbut, czyli chorobę wielonarządową. Dawniej dotykała najczęściej marynarzy, pozbawionych przez długi czas urozmaiconego pożywienia, bogatego w wit. C. Obecnie szkorbut jest rzadko notowany u dorosłych, za to może dotknąć małe dzieci i niemowlęta, karmione sztuczną żywnością, pozbawioną odpowiedniej zawartości kwasu askorbinowego.

Być może nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale witamina C ma dobroczynne działanie nie tylko w pożywieniu. Ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem, likwidującym wolne rodniki, witamina C znalazła także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Trwają również badania nad szerszym wykorzystaniem kwasu askorbinowego w medycynie.

Witamina C u dziecka na przeziębienie – prawda czy mit?

Witamina C sama z siebie nie leczy przeziębienia, ale jest jedną z form ochrony przed infekcjami. Wzmacnia organizm, mobilizuje układ odpornościowy.

Kwas askorbinowy ma swoją rolę do odegrania w w zapobieganiu przeziębieniom, ale błędne jest zwyczajowe podawanie dużych dawek, gdy do infekcji już doszło. Znacznie skuteczniejsza jest regularna suplementacja rekomendowanymi dawkami. Kwas askorbinowy wzmacnia odporność organizmu i zapobiega infekcjom, a co za tym idzie ma pośredni wpływ na czas i intensywność choroby.

Bogate źródła witaminy C dla dzieci

Dawkowanie witaminy C dla dziecka wynosi 40-50 mg dziennie, a w okresie wzmożonego wysiłku czy okresu zwiększonych zachorowań można ją nieco zwiększyć. Chociaż trudno ją przedawkować, a nadmiar wydalany jest z moczem, w przypadku znacznego przedawkowania dochodzi do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, a przy długotrwałym stosowaniu dużych stężeń mogą tworzyć się kamienie nerkowe.

Witaminę C w dużych ilościach (mg/100g) znajdziesz w:

  • Dzika róża - 3000-3500 mg
  • Rokitnik - 200-315 mg
  • Czarna porzeczka - 180 mg
  • Natka pietruszki - 178 mg
  • Pomelo - 61 mg
  • Cytryna - 53 mg
  • Pomarańcza - 50 mg
  • Grejpfrut czerwony - 38 mg
  • Limonka - 29 mg
  • Mandarynka - 27 mg

Dzieci lubią witaminę C za jej przyjemny, kwaśny smak. Szczególnie, gdy witamina ma postać smakowitych tabletek do ssania. Nie zapominajmy jednak, że najzdrowsze i najbardziej wartościowe są zawsze naturalne produkty, a sałatki wieloowocowej czy kanapki z sałatą i natką pietruszki nie zastąpią żadne, nawet najlepsze suplementy.