
Węglowodany i tłuszcze niezbędne w diecie dziecka
Zróżnicowana, odpowiednio skomponowana dieta jest najważniejszym elementem wpływającym na rozwój dziecka. W pożywieniu zarówno niemowlaka, jak i starszaka nie może zabraknąć żadnych składników, w tym węglowodanów i tłuszczów. Czy wiesz, jaka jest ich optymalna ilość i jak skomponować zdrowy posiłek?
Węglowodany, tłuszcze i białka – jakie jest zapotrzebowanie dla dzieci?
Wszystkie składniki pokarmowe są niezbędne, zwłaszcza dla dziecka, które przecież intensywnie się rozwija. O ile dorosłe osoby mogą sobie pozwolić na stosowanie diet z wykluczeniem pewnych składników, o tyle u maluchów jest to niedopuszczalne, chyba że występują wyraźne wskazania medyczne.
Białka, węglowodany i tłuszcze są substancjami budulcowymi, bez których organizm nie może prawidłowo się rozwijać. Aby przygotować pełnowartościowe posiłki, należy obliczyć dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki.
Białko w diecie dziecka musi pokrywać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. 1 gram białka dostarcza 4kcal energii, a jego zawartość w diecie to ok. 1,8g/kg masy ciała. Powinny być zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Przeczytaj więcej na temat białka w diecie dziecka na -> http://sanostol.pl/porady/odzywianie/bialko-w-diecie-dziecka
Tłuszcze stanowią bardzo ważne źródło energii dla rozwijającego się organizmu, pełnią funkcje zapasowe, izolacyjne oraz pomagają we wchłanianiu witamin: A, D, E i K. Dieta uboga w tłuszcze uniemożliwia młodemu organizmowi prawidłowy wzrost i rozwój. Powinny pokrywać maksymalnie 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, 1 gram dostarcza 9 kcal, a dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 3,3g/kg masy ciała. Do ukończenia 3. roku życia nie powinno się ograniczać podaży tłuszczów zwierzęcych, od ukończenia 3. roku można stopniowo zwiększać stosunek tłuszczów roślinnych np. masło zastępować margaryną.
Węglowodany to z kolei podstawowe źródło energii dla organizmu. Muszą to być cukry złożone dostarczane z warzyw, owoców i pieczywa pełnoziarnistego, natomiast nie zaleca się podawania węglowodanów prostych, zawartych w słodyczach. 1 gram węglowodanów dostarcza 4kcal energii. Optymalnie powinny stanowić 50–55% dziennej porcji kalorii.
Ile kalorii potrzebuje dziecko?
Poniższe zestawienie obejmuje średnie zapotrzebowanie kaloryczne dla dzieci w różnym wieku. Zapotrzebowanie to może różnić się w zależności od stopnia aktywności dziecka, metabolizmu i cech osobniczych.
0–3 miesiące: 110–120 kcal/kg masy ciała
4–6 miesięcy: 100–110 kcal/kg masy ciała
7–9 miesięcy: 90–100 kcal/kg masy ciała
10–12 miesięcy: 80–90 kcal/kg masy ciała
1–3 lata: 1300 kcal/dzień
4–6 lat: 1700 kcal/dzień
7–10 lat: 2400 kcal/dzień
11–14 lat: 2200–2700 kcal/dzień
15–18 lat: 2100–2800 kcal/dzień
Najlepsze źródła węglowodanów i tłuszczów
Różne pokarmy dostarczają różnego rodzaju węglowodanów i tłuszczów, które nie są równorzędne; jedne stanowią lepsze i zdrowsze źródło energii, natomiast inne gorsze, tzw. puste kalorie.
Tłuszcze powinny być pokrywane z chudego mięsa, drobiu, a smażone potrawy najlepiej przygotowywać na oliwie lub oleju. Bogatym źródłem najkorzystniejszych tłuszczów są ryby, oleje roślinne oraz orzechy.
Najlepszym źródłem węglowodanów są produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, zawierające węglowodany złożone, które przed wchłonięciem muszą zostać strawione i rozłożone do węglowodanów prostych. W ten sposób energia jest uwalniana powoli i w pełni wykorzystywana. Węglowodany proste pochodzące z czekolady, miodu, czipsów i innych słodkich przekąsek są uwalniane szybko, co zmniejsza ich efektywność, ponadto przetwarzane są i magazynowane w ciele w postaci tkanki tłuszczowej.
Źródła: