O witaminie A mówi się najczęściej w kontekście urody i produktów kosmetycznych, ale jej funkcja nie ogranicza się tylko do utrzymywania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Ma znacznie szerszy wpływ na ludzki organizm, dlatego nie może jej zabraknąć w diecie dziecka. Witamina A pełni w organizmie niebagatelną rolę. Pomaga w budowaniu odporności, zapobiega namnażaniu się bakterii i wirusów. Witaminę A odkryto w 1931 roku. Jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędna do tego, by w siatkówce oka bodźce wzrokowe były prawidłowo odbierane. Gdy jej poziom w organizmie jest niewystarczający, najczęściej dochodzi do rozwoju „kurzej ślepoty”. Witamina A pomaga również utrzymać w dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie, a ponadto zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów. Chroni nabłonek układu oddechowego przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Bez jej udziału nie byłby możliwy metabolizm białek i hormonów steroidowych. Przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

Skutki niedoborów witaminy A

Skutki niedoborów witaminy A znano już w starożytności. Chociaż wtedy nie rozumiano jeszcze przyczyn schorzenia takiego jak kurza ślepota (zmierzchowa), wiedziano, że można ją leczyć spożywając gotowaną lub surową wątrobę. W wielu podaniach historycznych i legendach można spotkać się z informacjami, jakoby wątroba miała wręcz magiczne zdolności, zapewniające człowiekowi siłę, dłuższe życie i zdrowie, a to dlatego, że narząd ten jest bogatym źródłem wit. A. Witamina A musiała jednak poczekać na swoje odkrycie aż do 1913 roku, kiedy to dwaj badacze Elmer McCollum i Marguerit Davis zajęli się szczegółowymi badaniami. Dziś wiemy, że nie jest to jeden związek, a cała grupa organicznych związków chemicznych i można wyróżnić ich dwa rodzaje: retinoidy pochodzenia zwierzęcego oraz beta-karoten pochodzenia roślinnego.

Najczęściej występujące objawy niedoboru omawianej witaminy to:

- sucha, przesuszona skóra, zwłaszcza na łokciach i kolanach,

- suchość gałki ocznej (brak łez),

- łamliwe i kruche paznokcie,

- problem z widzeniem po zmierzchu,

- zahamowanie wzrostu,

- nawracające biegunki,

- większa podatność na infekcje,

- brak apetytu.

W przypadku nastolatków objawem niedoboru witaminy A może być problem z cerą (trądzik). Zanim jednak zdecydujemy się na suplementację witaminą A, konieczne jest zbadanie jej poziomu za pomocą badania krwi. W przypadku dziecka konieczna jest również konsultacja z pediatrą. To niezwykle ważne, bo nadmiar witaminy A również jest niebezpieczny. Może prowadzić do pojawienia się takich objawów jak:

- drażliwość,

- powiększenie śledziony i wątroby,

- zażółcenie skóry,

- bóle głowy,

- nudności,

- krwawienie z dziąseł.

Właściwości witaminy A

Retinoidy i beta-karoten biorą udział w procesie formowania wzroku, układu nerwowego i odpornościowego. Brak witaminy A powoduje kruchość i łamliwość paznokci oraz włosów, wysypki skórne, zaburzenia apetytu, uczucie zmęczenia, a także pogorszenie wzroku, w tym ślepotę zmierzchową. Dostarczenie odpowiednich ilości wit. A u dzieci jest szczególnie ważne, gdyż jej brak jest przyczyną zaburzeń wzrostu, problemów ze wzrokiem oraz podatności na choroby.

Witamina A u dzieci – zapotrzebowanie

Zwykła, urozmaicona dieta, składająca się z produktów roślinnych i zwierzęcych zazwyczaj pokrywa zapotrzebowanie dziecka na witaminę A. Ewentualne niedobory najczęściej wynikają ze złej diety i błędnych nawyków żywieniowych, nietolerancji oraz alergii pokarmowych lub infekcji układu pokarmowego. Warto wiedzieć, że witamina A jest magazynowana w organizmie (w wątrobie i tkance tłuszczowej), i można ją przedawkować. Dlatego nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.

Dzienne zalecane spożycie witaminy A:

Dzieci:

  • od 1. do 3. roku życia – 400 µg;
  • od 4. do 6. roku życia – 450 µg;
  • od 7. do 9. roku życia – 500 µg;

Chłopcy:

  • od 10. do 12. roku życia – 600 µg;
  • od 13. do 18. roku życia – 600 µg - 900 µg;

Dziewczęta:

  • od 10. do 12. roku życia – 600 µg;
  • od 13. do 18. roku życia – 700 µg;

Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

Gdy chcemy wzmocnić organizm naszej pociechy, możemy również podać jej preparat witaminowy, w składzie którego znajdować się będzie witamina A i C. Obie substancje biorą udział w budowaniu układu odpornościowego. W składzie dobrego produktu tego rodzaju nie powinno też zabraknąć witamin z grupy B oraz wapnia, który ma wpływ na prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Większości witamin organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i musimy mu ich dostarczać. Dotyczy to choćby witaminy A, która w organizmie pełni wiele istotnych ról. Nie może jej zabraknąć zwłaszcza dzieciom, które są w okresie intensywnego wzrostu i których organizm nieustannie się rozwija.

Najlepsze źródła witaminy A w diecie dziecka

Jak już wspominaliśmy, witaminę A najlepiej dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem, można również posiłkować się suplementami uzupełniającymi braki witaminowe w diecie. Bogatymi źródłami retinoidów są: wątroba, tłuste ryby i tran, pełne mleko i inne produkty mleczne, natomiast beta-karoten znajduje się w marchwi, pomidorach, modelach, dyni, szpinaku i innych zielonych warzywach. Witamina A bierze udział w formowaniu się kości, zębów i oczu. Wiele dzieci rozpoczynających naukę ma problemy z ze wzrokiem, którym można łatwo zapobiegać, dbając o prawidłowe żywienie dziecka. W wielu przypadkach dobrze zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie małego organizmu na witaminę A. Problem pojawia się jednak wówczas, gdy dziecko nie ma apetytu, nie lubi jeść warzyw i nabiału. Istnieje wówczas ryzyko, że ilość dostarczanej do organizmu witaminy A będzie niewystarczająca. Grozi to niedoborem tej substancji. Witaminę A znajdziesz także w produktach: Sanostol oraz Multi-Sanostol