Tran, czyli olej z wątroby dorsza lub ryb dorszowatych, to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin. Kto powinien go pić? Kiedy? Jak długo?

Właściwości tranu

Olej ten to naturalna pomoc dla organizmu w budowaniu odporności. Potrzebna jest ona szczególnie dzieciom – ich układ immunologiczny cały czas się rozwija. Dobrym okresem na wspomaganie systemu odpornościowego jest jesień, ponieważ właśnie teraz maluchy narażone są na działanie wirusów. Oprócz wspierania układu obronnego organizmu kwasy omega-3 mają kluczowy wpływ na zdrowie płodu. Biorą one udział w procesach budowy mózgu i układu nerwowego, zapobiegając jednocześnie wadom wrodzonym cewy nerwowej. Naukowcy podkreślają, że dzieci kobiet, które w ciąży przyjmowały omega-3, rodzą się zdrowsze i silniejsze. Kwasy te to także zdrowy i ostry wzrok oraz prawidłowo funkcjonujące serce.

Dla kogo?

Nie istnieją tutaj żadne ograniczenia poza jednym: warto pamiętać o tym, iż pacjenci uczuleni na alergeny ryb nie mogą stosować preparatów zawierających tran rybi. Poza tym tran mogą przyjmować wszyscy: zarówno dzieci, jak i dorośli. Szczególnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania na tego typu kwasy. Tran zalecany jest więc najbardziej osobom osłabionym infekcjami wirusami, antybiotykoterapią, leczeniem przeciwnowotworowym. Powinni go przyjmować także ludzie starsi, w podeszłym wieku, chorzy, w okresie powrotu do zdrowia po zabiegu chirurgicznym czy po wypadkach. Kwasy omega-3 zawarte w tranie wpływają pozytywnie na pracę serca oraz wspierają mózg i wzrok. Są niezbędne każdemu, kto boryka się z jakimkolwiek deficytem zdrowia (oczywiście, poza alergią na ryby). Na szczególną uwagą zasługuje picie tranu przez dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu. Kwasy DHA i EPA (omega-3) wspierają dziecko w prawidłowym rozwoju, wpływając na funkcjonowanie mózgu, jego ukrwienie, a w efekcie przyczyniając się do lepszej koncentracji uwagi i dotlenienia najważniejszego organu w ciele ludzkim, którego kora jest zresztą aż w 60 proc. zbudowana z kwasów tłuszczowych DHA. Tran docenią także kobiety w ciąży. Dla przyszłych mam zdrowie dziecka jest bardzo ważną kwestią, a kwasy omega-3 mogą je zapewnić. Jak to możliwe? Kwas DHA bierze udział w rozwoju mózgu już w okresie płodowym i zapobiega wadom wrodzonym. Mowa tutaj o defektach cewy nerwowej.

Nie tylko omega

Ale tran to nie tylko niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, choć one oczywiście pełnią w nim najważniejszą funkcję. Olej z wątroby dorsza (lub dorszowatych) zawiera także witaminy A, D3 i E. Każda z nich jest niezwykle ważna dla organizmu. Witamina A uszczelnia błony śluzowe, uniemożliwiając wirusom przedostanie się przez nie. Wspiera więc odporność i będzie doskonała dla osób, u których odporność wymaga wzmocnienia. Poza tym wpływa pozytywnie na wzrok. Witamina D zapewnia prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową, wspomagając wchłanianie wapnia do kości, jednocześnie zapobiegając krzywicy u najmłodszych a osteoporozie u osób starszych. Jest konieczna do prawidłowego rozwoju. Z kolei witamina E jest silnym przeciwutleniaczem walczącym z wolnymi rodnikami np. podczas procesu zapalnego podczas infekcji. Wolne rodniki, czyli niesparowane atomy tlenu, są w tym okresie szczególnie niebezpieczne, gdyż, szukając brakującego elektronu, „zabierają” go innemu atomowi, również atomowi białka, a tym samym zaczynają niszczyć strukturę organizmu, doprowadzając do dodatkowych problemów ze zdrowiem. Tran jest produktem kultowym i niemal obowiązkowym w domowej apteczce (chyba, że mamy alergię na ryby). Nie warto zastanawiać się nad tym, czy jesień to odpowiedni moment, by go pić. Zawsze jest na to odpowiedni moment.