Kącik malucha
sanostol witaminy
Preparat
wielowitaminowy
wzbogacony w wapń
sanostol suplement - napis
multi-sanostol
Syrop wielowitaminowy
z wapniem

Porady dla rodziców

cofnij

Co jeść, by zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy E?

„Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki, wszyscy mamy dziarskie minki, bo zjadamy witaminki.” – tak brzmi refren znanej, dziecięcej piosenki zespołu Fasolki, popularyzującej zdrowe odżywianie. Zapotrzebowanie na witaminy powinno być pokrywane w pierwszej kolejności z pokarmu, a dopiero w dalszej z suplementów. Jakie produkty są najbogatsze w witaminę E?

Witamina E to jeden z przeciwutleniaczy, który zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników. Wspomaga jego odporność, opóźnia procesy starzenia i chroni przed wieloma chorobami.

Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Stanowi źródło życia, bo jest niezbędna, by doszło do zapłodnienia. Pomaga chronić komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Usprawnia również czynność limfocytów T, które odpowiedzialne są za odpowiedź immunologiczną w przypadku ataku chorobotwórczych drobnoustrojów.

O niedoborze witaminy E mówi się niezwykle rzadko, bo i stan ten jest diagnozowany sporadycznie. Dotyczy najczęściej pacjentów, u których rozpoznane zostały zaburzenia wchłaniania tłuszczu. Niedobór witaminy E może również wystąpić u chorych na mukowiscydozę i celiakię.

Witamina E - jak wpływa na organizm i dlaczego jej potrzebujemy?

Witamina E to grupa tokoferoli i tokotrienoli o różnej aktywności biologicznej. Jest antyoksydantem, chroniącym komórki przed szkodliwymi utleniaczami i rozwojem nowotworów; wzmacnia naczynia krwionośne, chroni czerwone krwinki, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, jest także wykorzystywana w leczeniu chorób serca i zaburzeń mięśniowych, a to tylko te najważniejsze funkcje.

Ze względu na powszechne występowanie tokoferoli i tokotrienoli w przyrodzie, u dorosłych zazwyczaj nie obserwuje się ich niedoborów. Dzienne zapotrzebowanie na wit. E u osób dorosłych wynosi 12 mg. Niedobory można zauważyć przy ciężkiej awitaminozie oraz u dzieci, które mają nieurozmaiconą dietę. W takim przypadku polecamy Multi Sanostol, dostarczające dziecku wszystkich, niezbędnych składników.

Zawartość witaminy E w 100 g wybranych produktów spożywczych:

Źródło: http://dieta.mp.pl/zasady/62907,witamina-e

 

Witamina E a dieta

Dobrze zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Znaleźć możemy ją przede wszystkim w roślinach. Jest jednak wiele produktów pochodzenia zwierzęcego, w których jest magazynowana.

Spore jej dawki obecne są w olejach roślinnych, takich jak: słonecznikowy, z orzechów włoskich, rzepakowy, arachidowy. Obecna jest ona również w oliwie z oliwek, która jest ponadto źródłem potasu, fosforu, żelaza oraz witamin A i C.

Dobrym źródłem witaminy E są również orzechy laskowe i włoskie. Nie powinno ich zabraknąć w diecie dziecka, gdyż dostarczają wielu cennych dla jego zdrowia i rozwoju składników – wspomnieć należy choćby o cynku, fosforze, magnezie i wapniu. Wymienione minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wpływają prawidłowo na stan skóry, poprawiają pamięć i koncentrację.

Jako przekąskę warto też serwować najmłodszym pestki słonecznika i dyni, bo i one kryją w sobie spore pokłady witaminy E. Nasiona słonecznika to również źródło witaminy A, zaś obecna w pestkach dyni lecytyna usprawni pracę mózgu. Dodatkowo pomoże zwalczyć w sposób naturalny pasożyty układu pokarmowego.

Cenne dla zdrowia jest również regularne sięganie po migdały. Wyróżniają się one wysoką zawartością witaminy E, PP, a także cynku, magnezu, potasu i wapnia. Są źródłem żelaza i białka.

Produkty z dużą zawartością witaminy E - idealne na przekąski dla dzieci!

Dużo mówi się o zbilansowanej diecie, bogatej w różnorodne produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Posiłkiem, obok śniadania, obiadu i kolacji, równie dobrze mogą być drobne przegryzki, które warto zaproponować zamiast słodyczy:

  • Orzechy laskowe – idealne na przekąskę, jako zamiennik chipsów do seansu telewizyjnego, albo po prostu do podgryzania podczas czytania książki. Spośród wszystkich orzechów, to właśnie laskowe są najbogatsze w wit. E, a do tego są niezastąpionym źródłem wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Orzechy można również wykorzystać do ciast i sałatek, wzbogacając ich smak oraz wartość odżywczą.
  • Pestki dyni – kolejna przekąska do chrupania. Można je jeść pod różnymi postaciami (prażone, suszone, przerabiane) i zawsze świetnie smakują oraz, co najważniejsze, mają mnóstwo składników odżywczych: wit. E, K i B6, ponadto: żelaza, wapnia, cynku i potasu.
  • Natka pietruszki – idealna do wszystkiego; do kanapek, sałatek, zup, potraw mięsnych i dań jarskich. Wzbogaca smak i jest źródłem witamin i minerałów. Natka pietruszki uważana jest za „superfood”, czyli produkt spożywczy o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych.
  • Szpinak – to rodzaj warzywa, które docenia się dopiero z czasem. Kolejny produkt, który obfituje w składniki odżywcze. Oprócz witaminy E znajdziesz tutaj również: żelazo, beta-karoten, kwas foliowy, potas, witaminę C i wiele innych
  • Papryka – doskonała zarówno do chrupania na surowo, jak i do sałatek, dań oraz przetworów. Kolor nie ma znaczenia – zielona, czerwona i żółta papryka jest równie zdrowa i smaczna. Dobrze jest często ją spożywać również ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy C.
  • Witamina E z ogrodu - Omawianą witaminę znaleźć można także w warzywach. Jest ona obecna w papryce, która jest również prawdziwym strażnikiem odporności: w 100 g tego warzywa kryje się aż 144 mg witaminy C. Dostarcza organizmowi ponadto sporych ilości beta-karotenu, żelaza, kwasu foliowego i potasu. 
  • Doskonałym źródłem witaminy E jest także natka pietruszki, która nie bez przyczyny znalazła się w pierwszej dziesiątce najzdrowszych warzyw świata. Jej jedzenie to ponadto uzupełnienie dawek witaminy C i witaminy K.
  • Witaminę E znaleźć można także w szpinaku, czosnku, marchwi, kapuście, sałacie, brukselce.

Jest ona również obecna w wybranych produktach pochodzenia zwierzęcego, choćby w mleku, jajkach czy maśle. 

W urozmaiconej diecie, obfitującej w warzywa i owoce, tokoferoli i tokotrienoli jest pod dostatkiem. Nawet osoby z alergiami pokarmowymi i uczuleniami na pewne produkty z łatwością znajdą zamienniki dostarczające do organizmu tej tzw. witaminy młodości.

Oceń artykuł:
Średnia ocena: 5 Liczba głosów: 1
Artykuły powiązane
zamknij

Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.