Dynia jest sezonowym, jesiennym warzywem kojarzącym się z Halloween. Smakuje wyśmienicie, jest zdrowa, zapewnia dobre samopoczucie i odporność na jesienno-zimowy czas. Można z niej wyczarować wiele dań, a sok z dyni jest znanym i stosowanym w medycynie naturalnej eliksirem na wzmocnienie odporności.

Zdrowotne właściwości soku z dyni

Sezonowe owoce i warzywa dostarczają do organizmu wszystkiego, czego nam potrzeba o danej porze roku. Dynia, w szczególności surowa, jest skarbnicą witamin i mikroelementów poprawiających kondycję układu odpornościowego.

W 100 gramach surowej dyni znajduje się:

  • Białko – 1 g
  • Tłuszcz – 0,1 g
  • Węglowodany – 6,5 g
  • Błonnik – 0,5 g
  • Witamina C – 9 mg
  • Tiamina – 0,050 mg
  • Ryboflawina – 0,110 mg
  • Niacyna – 0,600 mg
  • Witamina B6 - 0,061 mg
  • Kwas foliowy - 16 µg
  • Witamina A – 8513 IU
  • Witamina E – 1,06 mg
  • Witamina K – 1,1 µg
  • Wapń – 21 mg
  • Żelazo – 0,80 mg
  • Magnez - 12 mg
  • Fosfor - 44 mg
  • Potas - 340 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk – 0,32 mg

Źródło: National Nutrient Database for Standard Reference Release

Witaminy zawarte w soku z dyni

Sok z dyni w postaci nieprzetworzonej pozwala zachować maksymalną ilość witamin i minerałów, które mogą ulegać biodegradacji w procesie przetwarzania. Jednak nawet poddany pasteryzacji, będzie doskonałym napojem prozdrowotnym. Dynia zawiera dużo beta-karotenu, błonnika, witamin A, C, В1, B2, В6 i E, potasu, magnezu, żelaza, kwasów tłuszczowych wspierających układ immunologiczny. Polecana jest jako warzywo na wzmocnienie odporności, a dzięki dużej zawartości beta-karotenu, będącego przeciwutleniaczem, hamuje procesu starzenia i działa antyoksydacyjnie. Napój ten jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, działającego jak miotełka oczyszczająca jelita. Surowy sok świetnie wpływa na kondycję skóry (również w formie okładów lub maseczek). Napój ten polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci oraz kobiet w ciąży. Wyjątkiem są osoby chore na cukrzycę, gdyż dynia ma wysoki indeks glikemiczny, przez co nie jest polecana cukrzykom.

Dyniowy eliksir – korzyści dla zdrowia

- Sok z dyni ma wiele prozdrowotnych właściwości: - Wpływa korzystni na wątrobę i nerki, łagodząc objawy kamicy nerkowej i chorób pęcherzyka żółciowego, - Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i ryzyko chorób serca, - Pomaga w leczeniu zaparć i niestrawności, - Wspiera działanie układu moczowego i nerek, - W połączeniu z miodem działa uspokajająco i kojąco na nerwy, - Wspiera działanie układu odpornościowego, chroni przed infekcjami wirusowymi, - Utrzymuje skórę w doskonałej kondycji, działa przeciwzmarszczkowo i nawilżająco, - Można go wykorzystać jako odżywkę do włosów.

Jak zrobić domowy sok z dyni?

Chociaż gotowy sok bez problemu kupisz w dowolnym markecie, warto pokusić się o własnoręczne wykonanie przetworów dyniowych. Sok z dyni na zimę dla dzieci to doskonały eliksir na wzmocnienie odporności, można go też przygotować z miodem albo marchewką i borówką, wtedy oprócz właściwości zdrowotnych nabiera niezwykłych walorów smakowych. Istnieje wiele sposobów na zrobienie domowego soku z dyni. Najprostszy zakłada przepuszczenie miąższu dyniowego przez sokowirówkę. Możesz dowolnie łączyć składniki i dodać nieco marchewki, jabłek albo cytrusów. Taki przecier najlepiej pić od razu po przygotowaniu. Można też obejść się bez sokowirówki. W tym celu dynię należy obrać i usunąć pestki, a miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach, warto dodać również startej marchewki. Starte warzywa należy włożyć do garnka, zalać ok. 250 ml wody i gotować do momentu aż staną się miękkie. Po ugotowaniu i wystudzeniu całość należy jeszcze zblendować i przetrzeć przez sito. Tak przygotowany sok warto doprawić np. sokiem z cytryny, miodem lub cynamonem. Podawać na zimno lub na ciepło. Taką miksturę można także rozlać do buteleczek lub słoiczków, spasteryzować i schować do piwnicy na później. Niezależnie od tego, czy podasz taki sok świeży, czy w formie przetworów, będzie to prawdziwa bomba witaminowa; cudowny i całkowicie naturalny eliksir na wzmocnienie odporności dla dziecka, dla Ciebie i całej rodziny.

Dynia pełna cennych dla zdrowia składników odżywczych

W okresie jesienno-zimowy zdecydowanie nie powinno zabraknąć dyni w kuchni. Jest to warzywo (a właściwie pod względem botanicznym jest to owoc), z którego można przygotować wiele rozmaitych potraw. Wyróżnia ją nie tylko specyficzny kształt, ale i ciekawy smak oraz struktura miąższu. Pod względem korzyści zdrowotnych stanowi prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Wprawdzie nie znajdziemy w niej zbyt dużej ilości makroskładników, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany, to jednak zawiera znaczne ilości włókien pokarmowych, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Jest też niskokaloryczna, więc z powodzeniem mogą ją stosować osoby na dietach restrykcyjnych. Nie zaleca się jej jednak chorym na cukrzycę ze względu na dość wysoki poziom cukru. W miąższu dyni znajduje się wysoka zawartość karotenów, przede wszystkim α-karotenu, β-karotenu oraz luteiny. Zawiera też składniki antyoksydacyjne oraz spore ilości błonnika. Co ważne, dynia to roślina, która ma niską zdolność wiązania azotanów z gleby, więc z powodzeniem można ją podawać nawet dzieciom. Stanowi też źródło wielu cennych dla zdrowia składników mineralnych, w tym: potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Dostarcza również wielu witamin: A, E, B1, B2, B3. Warto przygotowywać potrawy z dyni, gdyż są nie tylko smaczne, kolorowe, ale i bardzo zdrowe. Do najważniejszych korzyści zdrowotnych zaliczamy:
  • pozytywny wpływ na proces widzenia (witamina A),
  • wspomaganie zdolności regeneracyjnych komórek i działanie ochronne na błony śluzowe i nabłonek (witamina A),
  • ze względu na właściwości przeciwutleniające przeciwdziała aktywności wolnych rodników (witamina A i witamina E), więc pomaga opóźniać procesy starzenia,
  • pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (witaminy z grupy B)
  • sprzyja w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej (potas).
Oczywiście jest to kilka wybranych zalet spożywania dyni, ponieważ znajdujące się w niej składniki odżywcze odpowiadają za wiele innych ważnych dla zdrowia procesów.