Zachęcamy do jedzenia lokalnych, sezonowych owoców i warzyw, gdyż: są najświeższe, mają wszystkie witaminy i minerały, jakich potrzebuje organizm do budowy odporności, a przede wszystkim są niedrogie i łatwo dostępne. Co jesienią powinno znaleźć się na domowych talerzach?

Zalety sezonowych owoców i warzyw

Natura funkcjonuje tak, że zapewnia nam wszystkie składniki, jakich potrzebuje organizm. Osoby żyjące regionach o odmiennych warunkach klimatycznych mają odmienne zapotrzebowanie na witaminy, minerały i składniki odżywcze a tam, gdzie występuje zwiększone zapotrzebowanie na określone mikro- i makroelementy, tam znajdują się rośliny, które są w nie bogate. Podobna zależność występuje w przypadku roślin sezonowych. Jesienią człowiek potrzebuje więcej witamin i minerałów wzmacniających układ odpornościowy. To okres wzmożonego zachorowania na grypę i przeziębienie; to także czas, gdy słońce kryje się za chmurami i organizm potrzebuje więcej witaminy D. Jesienne owoce i warzywa bogate są w witaminy C, D, B, A i wiele innych.

Jakie owoce i warzywa podawać dziecku jesienią?

Jesienią na naszych talerzach powinien zagościć zestaw kolorowych owoców i warzyw, gdyż jest to przecież czas zbiorów jabłek, gruszek, dyni, buraków, a także wielu ziół niedostępnych o innych porach roku. Czy są jakieś najzdrowsze owoce i warzywa? Wszystkie są zdrowe i powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach.
  • Dynia – jesienne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo dobrych posiłków. Zupa dyniowa, dynia nadziewana, dynia pieczona, ciastka dyniowe, prażone pestki z dyni – to tylko kilka z propozycji jej podania. Warzywo to bogate jest w witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz minerały: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. To obowiązkowy numer 1 jesiennej diety
  • Cukinia – podobnie jak dynia, może być podstawą lub dodatkiem do wielu dań: zup, placków, zapiekanek, sałatek itp. Jest bogata w witaminy i minerały, a ponieważ ma niewyrazisty smak jest lubiana przez dzieci. Cukinię można niemal niewyczuwalnie przemycić w wielu potrawach, jest to więc dobry sposób na dzieci, które kręcą nosem na warzywa.
  • Brokuły – dostępne są od września i powinny jak najczęściej znajdować się na talerzu. Mają prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, w tym: witaminę C i B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
  • Buraki – pod różnymi postaciami jako sałatka, ćwikła, barszcz. Buraki dobre są w każdej formie. Mają przede wszystkim bardzo dużo żelaza oraz witaminy C, które wspierają odporność i chronią przed przeziębieniem.
  • Papryka – zielona, czerwona, żółta, słodka i ostra. Każda jest dobra i każda zawiera bogactwo makro- i mikroskładników. Można ją jeść na surowo lub w formie przetworzonej. Jest idealna jako samodzielna sałatka, albo uzupełnienie dania mięsnego.
  • Warzywa kapuściane – jesień to czas zbiorów warzyw takich jak: rzepa, kapusta biała, kapusta włoska, jarmuż, brukiew, kalafior i brukselka. Również one powinny znaleźć się w jadłospisie.
  • Jabłka i gruszki – jesienią na targu można kupić soczyste jabłka oraz gruszki, idealne do jedzenia na surowo lub do przetworów. Warto poświęcić trochę czasu i poprzerabiać je, by zrobić trochę zapasu na zimę. Nie zapominajmy także, że takie jabłko lub gruszka to doskonała przegryzka w trakcie dnia, która z powodzeniem zastąpi słodycze.
Dieta bogata w owoce i warzywa sezonowe to naturalny i najzdrowszy sposób na wzmacnianie organizmu – to dzięki nim możesz zapewnić dziecku odporność, siłę i kondycję w ten niesprzyjający, nieco depresyjny i chorobowy czas.