
Dziecko na diecie: jak radzić sobie z alergią na gluten?
Co jednak, jeśli dziecko rzeczywiście ma alergię na gluten? Wtedy należy zastosować specjalną dietę – pamiętaj, że wszystkie diety i odstępstwa od normalnego żywienia powinny być konsultowane z pediatrą.
Alergia na gluten u dziecka – czy można to wyleczyć?
Alergie i nietolerancje pokarmowe u dzieci najczęściej związane są ze zbyt wczesnym wprowadzeniem do diety pewnych produktów o właściwościach alergizujących. Dotyczy to zwłaszcza przetworów zbożowych i nabiału. Po dostarczeniu składnika alergicznego do organizmu wytwarzane są przeciwciała, a pokarm jest źle rozpoznawany jako ciało obce. Obecność przeciwciał gliadyny może prowadzić do alergii, uszkodzenia kosmków jelitowych i rozwoju celiakii. Około 10-25% wszystkich alergii pokarmowych u niemowląt jest związanych właśnie z nietolerancją glutenu.
Kiedy możesz podejrzewać u dziecka alergię na gluten?
Alergie pokarmowe u niemowlaków są często spotykane. Wywołują je różne czynniki, nie tylko gluten, ale również białko mleka krowiego, związki chemiczne używane do konserwacji żywności, zanieczyszczenia i wiele innych. Nie należy od razu zakładać, że to gluten; aby stwierdzić, na co konkretnie uczulone jest Twoje dziecko wymagana jest obserwacja malucha po zjedzeniu konkretnych pokarmów. Dostępne są też testy uczuleniowe, dzięki którym można stwierdzić na 100% rodzaj alergii.
Objawy alergii na gluten
Typowe objawy uczulenia pokarmowego to: zaczerwienienie i świąd skóry, punktowe zmiany skórne na policzkach rękach i nóżkach dziecka, wymioty, biegunka, wodnisty katar, bóle brzucha, duszności itp. U małych dzieci najczęściej pojawiają się objawy skórne; im dziecko starsze tym reakcje alergiczne mogą być silniejsze.
Dieta bezglutenowa dla dziecka
Gdy stwierdzisz uczulenie na gluten u dziecka odstaw wszystkie produkty zawierające ten składnik. Są to przede wszystkim:
- produkty zbożowe z pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta,
- pieczywo i ciastka, o ile nie są oznaczone jako bezglutenowe,
- niektóre produkty mięsne zwłaszcza parówki, mielonki i pasztety,
- zupy w proszku,
- musztardy i majonezy,
- produkty garmażeryjne
Powyższe produkty można z powodzeniem zastąpić innymi składnikami, popularnymi i niedrogimi. Dziecku z uczuleniem na gluten podawaj:
- ryż biały i brązowy,
- produkty na bazie kukurydzy, gryki i prosa
- świeże mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny,
- twaróg i ser żółty.
- nieprzetworzone mięso i ryby,
- jaja kurze
- owoce i warzywa.
Ponadto jeśli kupujesz takie produkty jak pieczywo, wypieki czy produkty zbożowe, pamiętaj że muszą być oznaczone jako bezglutenowe.
Gluten a celiakia
W przeciwieństwie do celiakii (wrodzonej nietolerancji glutenu) z alergii pokarmowych najczęściej się wyrasta, więc nawet jeśli twoje dziecko ma niemowlęcą nietolerancję glutenu, nie jest powiedziane, że za jakiś czas nie będzie można włączyć do diety produktów zbożowych.