Kącik malucha
sanostol witaminy
Preparat
wielowitaminowy
wzbogacony w wapń
sanostol suplement - napis
multi-sanostol
Syrop wielowitaminowy
z wapniem

Zdrowe odżywianie

cofnij

Dziecko na diecie: jak radzić sobie z alergią na gluten?

Co jednak, jeśli dziecko rzeczywiście ma alergię na gluten? Wtedy należy zastosować specjalną dietę – pamiętaj, że wszystkie diety i odstępstwa od normalnego żywienia powinny być konsultowane z pediatrą.

Alergia na gluten u dziecka – czy można to wyleczyć?

Alergie i nietolerancje pokarmowe u dzieci najczęściej związane są ze zbyt wczesnym wprowadzeniem do diety pewnych produktów o właściwościach alergizujących. Dotyczy to zwłaszcza przetworów zbożowych i nabiału. Po dostarczeniu składnika alergicznego do organizmu wytwarzane są przeciwciała, a pokarm jest źle rozpoznawany jako ciało obce. Obecność  przeciwciał gliadyny może prowadzić do alergii, uszkodzenia kosmków jelitowych i rozwoju celiakii. Około 10-25% wszystkich alergii pokarmowych u niemowląt jest związanych właśnie z nietolerancją glutenu.

Kiedy możesz podejrzewać u dziecka alergię na gluten?

Alergie pokarmowe u niemowlaków są często spotykane. Wywołują je różne czynniki, nie tylko gluten, ale również białko mleka krowiego, związki chemiczne używane do konserwacji żywności, zanieczyszczenia i wiele innych. Nie należy od razu zakładać, że to gluten; aby stwierdzić, na co konkretnie uczulone jest Twoje dziecko wymagana jest obserwacja malucha po zjedzeniu konkretnych pokarmów. Dostępne są też testy uczuleniowe, dzięki którym można stwierdzić na 100% rodzaj alergii.

Objawy alergii na gluten

Typowe objawy uczulenia pokarmowego to: zaczerwienienie i świąd skóry, punktowe zmiany skórne na policzkach rękach i nóżkach dziecka, wymioty, biegunka, wodnisty katar, bóle brzucha, duszności itp. U małych dzieci najczęściej pojawiają się objawy skórne; im dziecko starsze tym reakcje alergiczne mogą być silniejsze.

 

Dieta bezglutenowa dla dziecka

Gdy stwierdzisz uczulenie na gluten u dziecka odstaw wszystkie produkty zawierające ten składnik.  Są to przede wszystkim:

- produkty zbożowe z pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta,

- pieczywo i ciastka, o ile nie są oznaczone jako bezglutenowe,

- niektóre produkty mięsne zwłaszcza parówki, mielonki i pasztety,

- zupy w proszku,

- musztardy i majonezy,

- produkty garmażeryjne

Powyższe produkty można z powodzeniem zastąpić innymi składnikami, popularnymi i niedrogimi. Dziecku z uczuleniem na gluten podawaj:

- ryż biały i brązowy,

- produkty na bazie kukurydzy, gryki i prosa

- świeże mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny,

- twaróg i ser żółty.

- nieprzetworzone mięso i ryby,

- jaja kurze

- owoce i warzywa.

 

Ponadto jeśli kupujesz takie produkty jak pieczywo, wypieki czy produkty zbożowe, pamiętaj że muszą być oznaczone jako bezglutenowe.

Gluten a celiakia

W przeciwieństwie do celiakii (wrodzonej nietolerancji glutenu) z alergii pokarmowych najczęściej się wyrasta, więc nawet jeśli twoje dziecko ma niemowlęcą nietolerancję glutenu, nie jest powiedziane, że za jakiś czas nie będzie można włączyć do diety produktów zbożowych.

Oceń artykuł:
Średnia ocena: 4.8 Liczba głosów: 4
Artykuły polecane
zamknij

Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.