Kącik malucha
sanstol tran
Naturalnie na zdrowie
sanostol suplement - napis
sanostol witaminy
Preparat
wielowitaminowy
wzbogacony w wapń
sanostol suplement - napis
multi-sanostol
Syrop wielowitaminowy
z wapniem
sanostol immuno - logo 3+
Naturalnie na zdrowie
sanostol immuno
Naturalnie na zdrowie
Ekstrakt z bzu czarnego i dzikiej róży, z witaminą C oraz cynkiem
Zawiera tylko naturalną witaminę C
suplement diety

Porady dla rodziców

cofnij

Węglowodany i tłuszcze niezbędne w diecie dziecka

Zróżnicowana, odpowiednio skomponowana dieta jest najważniejszym elementem wpływającym na rozwój dziecka. W pożywieniu zarówno niemowlaka, jak i starszaka nie może zabraknąć żadnych składników, w tym węglowodanów i tłuszczów. Czy wiesz, jaka jest ich optymalna ilość i jak skomponować zdrowy posiłek?

Węglowodany, tłuszcze i białka – jakie jest zapotrzebowanie dla dzieci?

Wszystkie składniki pokarmowe są niezbędne, zwłaszcza dla dziecka, które przecież intensywnie się rozwija. O ile dorosłe osoby mogą sobie pozwolić na stosowanie diet z wykluczeniem pewnych składników, o tyle u maluchów jest to niedopuszczalne, chyba że występują wyraźne wskazania medyczne.

Białka, węglowodany i tłuszcze są substancjami budulcowymi, bez których organizm nie może prawidłowo się rozwijać. Aby przygotować pełnowartościowe posiłki, należy obliczyć dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki.

Białko w diecie dziecka musi pokrywać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. 1 gram białka dostarcza 4kcal energii, a jego zawartość w diecie to ok. 1,8g/kg masy ciała. Powinny być zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Przeczytaj więcej na temat białka w diecie dziecka na ->  http://sanostol.pl/porady/odzywianie/bialko-w-diecie-dziecka

Tłuszcze stanowią bardzo ważne źródło energii dla rozwijającego się organizmu, pełnią funkcje zapasowe, izolacyjne oraz pomagają we wchłanianiu witamin: A, D, E i K. Dieta uboga w tłuszcze uniemożliwia młodemu organizmowi prawidłowy wzrost i rozwój. Powinny pokrywać maksymalnie 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, 1 gram dostarcza 9 kcal, a dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 3,3g/kg masy ciała. Do ukończenia 3. roku życia nie powinno się ograniczać podaży tłuszczów zwierzęcych, od ukończenia 3. roku można stopniowo zwiększać stosunek tłuszczów roślinnych np. masło zastępować margaryną.

Węglowodany to z kolei podstawowe źródło energii dla organizmu. Muszą to być cukry złożone dostarczane z warzyw, owoców i pieczywa pełnoziarnistego, natomiast nie zaleca się podawania węglowodanów prostych, zawartych w słodyczach. 1 gram węglowodanów dostarcza 4kcal energii. Optymalnie powinny stanowić 50–55% dziennej porcji kalorii.

Ile kalorii potrzebuje dziecko?

Poniższe zestawienie obejmuje średnie zapotrzebowanie kaloryczne dla dzieci w różnym wieku. Zapotrzebowanie to może różnić się w zależności od stopnia aktywności dziecka, metabolizmu i cech osobniczych.

0–3 miesiące: 110–120 kcal/kg masy ciała

4–6 miesięcy: 100–110 kcal/kg masy ciała

7–9 miesięcy: 90–100 kcal/kg masy ciała

10–12 miesięcy: 80–90 kcal/kg masy ciała

1–3 lata: 1300 kcal/dzień

4–6 lat: 1700 kcal/dzień

7–10 lat: 2400 kcal/dzień

11–14 lat: 2200–2700 kcal/dzień

15–18 lat: 2100–2800 kcal/dzień

Najlepsze źródła węglowodanów i tłuszczów

Różne pokarmy dostarczają różnego rodzaju węglowodanów i tłuszczów, które nie są równorzędne;  jedne stanowią lepsze i zdrowsze źródło energii, natomiast inne gorsze, tzw. puste kalorie.

Tłuszcze powinny być pokrywane z chudego mięsa, drobiu, a smażone potrawy najlepiej przygotowywać na oliwie lub oleju. Bogatym źródłem najkorzystniejszych tłuszczów są ryby, oleje roślinne oraz orzechy.

Najlepszym źródłem węglowodanów są produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, zawierające węglowodany złożone, które przed wchłonięciem muszą zostać strawione i rozłożone do węglowodanów prostych. W ten sposób energia jest uwalniana powoli i w pełni wykorzystywana. Węglowodany proste pochodzące z czekolady, miodu, czipsów i innych słodkich przekąsek są uwalniane szybko, co zmniejsza ich efektywność, ponadto przetwarzane są i magazynowane w ciele w postaci tkanki tłuszczowej.

Źródła:

 http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/wlasciwie-skomponowana-dieta-dziecka_33934.html 

Oceń artykuł:
Jeszcze nie oceniano
Artykuły powiązane
Poznaj naszego Eksperta!

Mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Polska Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanej wiadomości. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu:
+48 602 761 141 lub +48 602 761 142


Anna.Bielinska@takeda.com

+48 22 608 13 00

Takeda Polska sp. z o.o.
ul. Prosta 68,
00-838 Warszawa

zamknij

Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.