Kącik malucha
sanstol tran
Naturalnie na zdrowie
sanostol suplement - napis
sanostol witaminy
Preparat
wielowitaminowy
wzbogacony w wapń
sanostol suplement - napis
multi-sanostol
Syrop wielowitaminowy
z wapniem
sanostol immuno - logo 3+
Naturalnie na zdrowie
sanostol immuno
Naturalnie na zdrowie
Ekstrakt z bzu czarnego i dzikiej róży, z witaminą C oraz cynkiem
Zawiera tylko naturalną witaminę C
suplement diety

Porady dla rodziców

cofnij

Tran dawniej i dziś

Wielu dorosłym tran kojarzy się z rybim smakiem i aromatem, co z pewnością nie zachęca do jego spożywania. Na szczęście te jego cechy to już przeszłość. Tran jako suplement diety pojawił się w Polsce kilkadziesiąt lat temu. Podawano go zwłaszcza najmłodszym, by uzupełnić niedobory żywieniowe. Jego smak i zapach był dla wielu nie do zaakceptowania. Po jego spożyciu w ustach pozostawał specyficzny posmak, który trudno było usunąć.

Wobec tego wiele osób ma dzisiaj awersję do tranu i w celu wzmocnienia odporności wybiera inne suplementy diety. A szkoda, bo to właśnie ten preparat przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego i do poprawy zdrowia.

Dlaczego warto sięgać po tran?

Nazwa ‘tran’ jest zastrzeżona dla oleju z wątroby dorsza atlantyckiego i innych ryb z rodziny dorszowatych. Stanowi bogate źródło kwasów omega-3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E.

Kwasy omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zawierają między innymi dwa niezwykle wartościowe dla zdrowia kwasy: dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA).

Kwas DHA stanowi budulec tkanki mózgowej i siatkówki oka, odpowiada zatem za prawidłową pracę mózgu i dobre widzenie. Kwas EPA z kolei łagodzi stany zapalne i jest pomocny w profilaktyce depresji i zaburzeń nastroju. 

Niezwykle ważna jest również obecna w tranie witamina D. Zapotrzebowanie na tę substancję jest wysokie zwłaszcza w przypadku dzieci, bo to między innymi dzięki niej kości i zęby są mocne, a wzrost małego człowieka prawidłowy. Związek ten ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina D w sposób naturalny wytwarzana jest w procesie syntezy skórnej pod wpływem promieni słonecznych. O te jednak w naszym położeniu geograficznym trudno, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Produkcję tej cennej witaminy ograniczają ponadto czynniki takie jak zanieczyszczenie środowiska i stosowanie kremów z filtrem UV.

Czy tran może być smaczny?

Dzisiaj w aptekach suplement ten znaleźć można pod wieloma postaciami. Nadal najpopularniejszy jest ten w płynie, choć wiele osób decyduje się również na tran w kapsułkach lub żelkach. Te ostatnie jednak budzą pewne wątpliwości, często zawierają bowiem substancje pomocnicze, choćby cukier glukozowo-fruktozowy, który to składnik nie powinien być obecny w diecie dziecka.

Najlepszym wyborem jest zatem zakup tranu w płynie. Dzisiaj na szczęście nie trzeba już obawiać się jego przykrego smaku i zapachu. Nowoczesne technologie produkcyjne sprawiły, że – przy zachowaniu wartości odżywczych – tran może mieć owocowy smak. To sprawia, że dzieci chętnie go przyjmują.

Kupując tran, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jego skład. W dobrej jakości produkcie znajdziemy jedynie olej z wątroby dorsza i ryb dorszowatych oraz olej z ryb dorszowatych, witaminy E, A oraz D. Kompozycja może być wzbogacona aromatem. Gdy wśród składników znajdą się emulgatory lub zagęszczacze, taki tran nie jest wart zainteresowania.

Suplement ten można wprowadzić do diety całej rodziny. Dzieciom powyżej 3. roku życia oraz dorosłym zaleca się spożycie 5 ml tranu dziennie. 

Warto również nie zniechęcać swoich pociech do picia tranu. Mówienie o jego spożywaniu jako o koszmarze z dzieciństwa nie jest dobrym pomysłem.

Czy tran można pić ze smakiem? Tak, dzisiaj jest to możliwe! Modyfikacja jego smaku i aromatu przy zachowaniu prozdrowotnych właściwości sprawiła, że jest to dzisiaj jeden z najczęściej wybieranych suplementów diety dla dzieci i dorosłych.

Oceń artykuł:
Jeszcze nie oceniano
Artykuły polecane
Poznaj naszego Eksperta!

Mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Polska Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanej wiadomości. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu:
+48 602 761 141 lub +48 602 761 142


Anna.Bielinska@takeda.com

+48 22 608 13 00

Takeda Polska sp. z o.o.
ul. Prosta 68,
00-838 Warszawa

zamknij

Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.