Twoje dziecko męczy katar, a ty zastanawiasz się, jak wspomóc jego odporność? Dobrą metodą jest przyjmowanie tranu. Jak zatem wybrać ten najlepszy? I jakie ma on właściwości? Tran to olej ze świeżej wątroby dorsza lub innych ryb z tego gatunku, które – żyjąc w zimnych wodach – przystosowały się do otoczenia, magazynując w swoich wątrobach dobroczynne tłuszcze. W żadnym wypadku nie należy tranu mylić z olejem z wątroby rekina – to dwie zupełnie inne substancje.

Tran – właściwości

Właściwości tego związku znane są od tysiącleci. Jako pierwsza prawdopodobnie wspomina o nim już Biblia, choć ojczyzną tranu jest Norwegia. Tam produkowany jest od ponad tysiąca lat. Jego właściwości znano już przed wieloma wiekami, najpierw wykorzystując go jako remedium na choroby reumatyczne, później – jako lekarstwo na krzywicę.

Dziś o tranie wiemy o wiele więcej. Medycyna dobrze zbadała tę substancję, a naukowcy wyróżnili kilka niezbędnych dla funkcjonowania organizmu człowieka składników tego oleju. Najważniejszym są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 oraz omega-6. Zaraz za nimi wymienia się witaminy A, D3 oraz E. Zestaw niemalże idealny do wspomagania odporności, szczególnie w okresach, gdy atakują wirusy.

Jakie zatem właściwości ma tran? Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega krzywicy, reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu oraz wspomaga obniżanie stężenia trójglicerydów we krwi. Ale to nie wszystko. Aby jednak dobrze zrozumieć działanie tego suplementu, trzeba przyjrzeć się właściwościom NNKT oraz poszczególnych witamin.

Kwasy omega – dlaczego są tak ważne?

Ludzki organizm nie potrafi w dostatecznej dla siebie ilości wyprodukować niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. A te – jak dowodzi od lat nauka – pełnią szereg bardzo ważnych funkcji. Jakich?

Przede wszystkim kwasy omega-3 i omega-6 dostarczają organizmowi budulca, który produkuje hormony przeciwzapalne - kortykosteroidy. Te z kolei usprawniają pracę układu immunologicznego. Dzięki takiemu działaniu tran wspomaga nas w walce z wirusami i pomaga zapobiegać infekcjom.

NNKT obniżają naturalnie ciśnienie krwi, wpływają też na pracę mózgu oraz jego kształtowanie się – to poprzez poprawę ukrwienia i usprawnienie procesu przepływu bodźców nerwowych między substancją szarą a białą. Efekt? Lepszy rozwój oraz mniej problemów z koncentracją, u osób starszych – zapobieganie chorobie Alzheimera oraz demencji starczej.

Witaminy w tranie – właściwości

Olej z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z gatunku dorszowatych to bogactwo naturalnej witaminy A, D3 oraz E. Są one człowiekowi bardzo potrzebne, szczególnie na etapie wzrostu.

Witamina A, znana głównie z poprawy stanu skóry, włosów i paznokci, pełni ważną rolę w procesie budowania odporności. Uszczelnia ona błony śluzowe i w ten sposób utrudnia przenikanie przez nie wirusów i bakterii. Ma to znaczenie szczególnie jesienią i zimą, gdy błony śluzowe są szczególnie narażone na atak drobnoustrojów. Witamina A ma duży wpływ na jakość wzroku – jej niedobór może spowodować pojawienie się problemów z widzeniem o zmroku.

Witamina D3, czyli tzw. witamina słońca, to kolejny ważny składnik tranu. Naturalnie występuje w organizmie dzięki syntezie promieni słonecznych. Jesienią i zimą słońca jest w Polsce jednak niewiele, a co za tym idzie – witaminę D3 należy dodatkowo uzupełniać w codziennej diecie. Dlaczego?

Reguluje ona gospodarkę wapniowo-fosforanową, umożliwia i ułatwia wchłanianie wapnia do krwi, dzięki czemu wpływa na prawidłową budowę kości i zębów, zapobiega krzywicy u dzieci i osteoporozie u osób starszych.

Z kolei witamina E chroni przed chorobami układu krążenia.

Tran to samo zdrowie. Warto go pić nie tylko jesienią.