Kącik malucha
sanstol tran
Naturalnie na zdrowie
sanostol suplement - napis
sanostol witaminy
Preparat
wielowitaminowy
wzbogacony w wapń
sanostol suplement - napis
multi-sanostol
Syrop wielowitaminowy
z wapniem
sanostol immuno - logo 3+
Naturalnie na zdrowie
sanostol immuno
Naturalnie na zdrowie
Ekstrakt z bzu czarnego i dzikiej róży, z witaminą C oraz cynkiem
Zawiera tylko naturalną witaminę C
suplement diety

Porady dla rodziców

cofnij

Co jeść, by zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy E?

„Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki, wszyscy mamy dziarskie minki, bo zjadamy witaminki.” – tak brzmi refren znanej, dziecięcej piosenki zespołu Fasolki, popularyzującej zdrowe odżywianie. Zapotrzebowanie na witaminy powinno być pokrywane w pierwszej kolejności z pokarmu, a dopiero w dalszej z suplementów. Jakie produkty są najbogatsze w witaminę E?

Witamina E to jeden z przeciwutleniaczy, który zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników. Wspomaga jego odporność, opóźnia procesy starzenia i chroni przed wieloma chorobami.

Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Stanowi źródło życia, bo jest niezbędna, by doszło do zapłodnienia. Pomaga chronić komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Usprawnia również czynność limfocytów T, które odpowiedzialne są za odpowiedź immunologiczną w przypadku ataku chorobotwórczych drobnoustrojów.

O niedoborze witaminy E mówi się niezwykle rzadko, bo i stan ten jest diagnozowany sporadycznie. Dotyczy najczęściej pacjentów, u których rozpoznane zostały zaburzenia wchłaniania tłuszczu. Niedobór witaminy E może również wystąpić u chorych na mukowiscydozę i celiakię.

Witamina E - jak wpływa na organizm i dlaczego jej potrzebujemy?

Witamina E to grupa tokoferoli i tokotrienoli o różnej aktywności biologicznej. Jest antyoksydantem, chroniącym komórki przed szkodliwymi utleniaczami i rozwojem nowotworów; wzmacnia naczynia krwionośne, chroni czerwone krwinki, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, jest także wykorzystywana w leczeniu chorób serca i zaburzeń mięśniowych, a to tylko te najważniejsze funkcje.

Ze względu na powszechne występowanie tokoferoli i tokotrienoli w przyrodzie, u dorosłych zazwyczaj nie obserwuje się ich niedoborów. Dzienne zapotrzebowanie na wit. E u osób dorosłych wynosi 12 mg. Niedobory można zauważyć przy ciężkiej awitaminozie oraz u dzieci, które mają nieurozmaiconą dietę. W takim przypadku polecamy Multi Sanostol, dostarczające dziecku wszystkich, niezbędnych składników.

Zawartość witaminy E w 100 g wybranych produktów spożywczych:

Źródło: http://dieta.mp.pl/zasady/62907,witamina-e

 

Witamina E a dieta

Dobrze zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Znaleźć możemy ją przede wszystkim w roślinach. Jest jednak wiele produktów pochodzenia zwierzęcego, w których jest magazynowana.

Spore jej dawki obecne są w olejach roślinnych, takich jak: słonecznikowy, z orzechów włoskich, rzepakowy, arachidowy. Obecna jest ona również w oliwie z oliwek, która jest ponadto źródłem potasu, fosforu, żelaza oraz witamin A i C.

Dobrym źródłem witaminy E są również orzechy laskowe i włoskie. Nie powinno ich zabraknąć w diecie dziecka, gdyż dostarczają wielu cennych dla jego zdrowia i rozwoju składników – wspomnieć należy choćby o cynku, fosforze, magnezie i wapniu. Wymienione minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wpływają prawidłowo na stan skóry, poprawiają pamięć i koncentrację.

Jako przekąskę warto też serwować najmłodszym pestki słonecznika i dyni, bo i one kryją w sobie spore pokłady witaminy E. Nasiona słonecznika to również źródło witaminy A, zaś obecna w pestkach dyni lecytyna usprawni pracę mózgu. Dodatkowo pomoże zwalczyć w sposób naturalny pasożyty układu pokarmowego.

Cenne dla zdrowia jest również regularne sięganie po migdały. Wyróżniają się one wysoką zawartością witaminy E, PP, a także cynku, magnezu, potasu i wapnia. Są źródłem żelaza i białka.

Produkty z dużą zawartością witaminy E - idealne na przekąski dla dzieci!

Dużo mówi się o zbilansowanej diecie, bogatej w różnorodne produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Posiłkiem, obok śniadania, obiadu i kolacji, równie dobrze mogą być drobne przegryzki, które warto zaproponować zamiast słodyczy:

  • Orzechy laskowe – idealne na przekąskę, jako zamiennik chipsów do seansu telewizyjnego, albo po prostu do podgryzania podczas czytania książki. Spośród wszystkich orzechów, to właśnie laskowe są najbogatsze w wit. E, a do tego są niezastąpionym źródłem wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Orzechy można również wykorzystać do ciast i sałatek, wzbogacając ich smak oraz wartość odżywczą.
  • Pestki dyni – kolejna przekąska do chrupania. Można je jeść pod różnymi postaciami (prażone, suszone, przerabiane) i zawsze świetnie smakują oraz, co najważniejsze, mają mnóstwo składników odżywczych: wit. E, K i B6, ponadto: żelaza, wapnia, cynku i potasu.
  • Natka pietruszki – idealna do wszystkiego; do kanapek, sałatek, zup, potraw mięsnych i dań jarskich. Wzbogaca smak i jest źródłem witamin i minerałów. Natka pietruszki uważana jest za „superfood”, czyli produkt spożywczy o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych.
  • Szpinak – to rodzaj warzywa, które docenia się dopiero z czasem. Kolejny produkt, który obfituje w składniki odżywcze. Oprócz witaminy E znajdziesz tutaj również: żelazo, beta-karoten, kwas foliowy, potas, witaminę C i wiele innych
  • Papryka – doskonała zarówno do chrupania na surowo, jak i do sałatek, dań oraz przetworów. Kolor nie ma znaczenia – zielona, czerwona i żółta papryka jest równie zdrowa i smaczna. Dobrze jest często ją spożywać również ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy C.
  • Witamina E z ogrodu - Omawianą witaminę znaleźć można także w warzywach. Jest ona obecna w papryce, która jest również prawdziwym strażnikiem odporności: w 100 g tego warzywa kryje się aż 144 mg witaminy C. Dostarcza organizmowi ponadto sporych ilości beta-karotenu, żelaza, kwasu foliowego i potasu. 
  • Doskonałym źródłem witaminy E jest także natka pietruszki, która nie bez przyczyny znalazła się w pierwszej dziesiątce najzdrowszych warzyw świata. Jej jedzenie to ponadto uzupełnienie dawek witaminy C i witaminy K.
  • Witaminę E znaleźć można także w szpinaku, czosnku, marchwi, kapuście, sałacie, brukselce.

Jest ona również obecna w wybranych produktach pochodzenia zwierzęcego, choćby w mleku, jajkach czy maśle. 

W urozmaiconej diecie, obfitującej w warzywa i owoce, tokoferoli i tokotrienoli jest pod dostatkiem. Nawet osoby z alergiami pokarmowymi i uczuleniami na pewne produkty z łatwością znajdą zamienniki dostarczające do organizmu tej tzw. witaminy młodości.

Oceń artykuł:
Średnia ocena: 5 Liczba głosów: 1
Artykuły powiązane
Poznaj naszego Eksperta!

Mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Polska Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanej wiadomości. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu:
+48 602 761 141 lub +48 602 761 142


info.warszawa@takeda.com

+48 22 608 13 00

Takeda Polska sp. z o.o.
ul. Prosta 68,
00-838 Warszawa

zamknij

Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.