Czarny bez to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Wiele walorów prozdrowotnych mają zarówno owoce, jak i kwiaty tej rośliny. W medycynie ludowej czarny bez wykorzystuje się od wieków. Podawano go, gdy pacjent zmagał się z gorączką lub kaszlem. Dzisiaj, gdy tak wiele mówi się o konieczności powrotu do naturalnych metod wzmacniania odporności, przypomniano sobie o tej roślinie.

Owoce czarnego bzu

Mają ciemnofioletową barwę i dość cierpki smak, który nie każdemu odpowiada. Owoce czarnego bzu zawierają glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki i kwasy owocowe. Wiele w nich również witamin (zwłaszcza A i C) oraz soli mineralnych (potasu, wapnia, żelaza).

Owoce czarnego bzu mają właściwości napotne. Działają również moczopędnie, przeczyszczająco i przeciwbólowo. Zawarte w nich składniki pomagają usunąć z organizmu produkty przemiany materii i toksyny.

Sok z nich przygotowany warto pić w czasie infekcji, jak również w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. To bardzo dobry środek wspomagający odporność.

Kwiaty czarnego bzu

Te z kolei nasi przodkowie wykorzystywali w sytuacji, gdy pacjent miał gorączkę. Napar przygotowany z kwiatów czarnego bzu skutecznie ją obniżał, a przy tym działał napotnie i wzmacniająco.

Kwiaty czarnego bzu, podobnie jak owoce tej rośliny, zawierają wiele witamin i soli mineralnych. Wśród cennych składników w nich obecnych znajdziemy między innymi witaminę C, fosfor, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo.

Obecnie sok z kwiatów czarnego bzu warto również stosować w leczeniu infekcji. Składniki w nim zawarte działają wykrztuśnie, rozrzedzając zlegającą w drogach oddechowych wydzielinę. Wzmacniają organizm, pomagają w walce z wirusami. Przyspieszają przemianę materii, jak również łagodzą stany zapalne skóry.

Jeśli zdecydujemy się przygotować sok z czarnego bzu samodzielnie, pamiętajmy, że świeżych jagód i kwiatów nie wolno jeść. Zawarty w nich składnik – sambunigryna – jest toksyczny, ale w procesie gotowania ulega rozkładowi i staje się całkowicie nieszkodliwy.

Gdzie kupić sok z czarnego bzu?

Czarny bez to krzew, który spotkać można na terenie całej Polski. Roślina kwitnie w maju i w czerwcu, zaś jej owoce osiągają dojrzałość w sierpniu i wrześniu. To wówczas należy je zbierać, jeśli sok lub syrop z czarnego bzu chcemy przygotować samodzielnie.

Specyfiki te można też nabyć w aptece lub w sklepach ze zdrową żywnością. Zanim jednak kupimy butelkę, konieczne jest zapoznaniem się ze składem produktu. Najlepiej jest, gdy zawiera 100 proc. soku z czarnego bzu. Może być również dosładzany cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym, co jednak nieco osłabia jego wartość.

Warto pamiętać, że cierpki smak 100 proc. soku można nieco załagodzić, dodając do niego łyżeczkę miodu.

Czarny bez to roślina lecznicza znana naszym babciom od dawna. Naturalni medycy widzieli w niej lek na wiele dolegliwości. I dzisiaj jej stosowanie poleca się w celu wzmocnienia odporności i łagodzenia objawów przeziębienia.