W jednej puszce coli znajduje się aż 35 gramów cukru, czyli ok. 7 łyżeczek. W teoretycznie zdrowych napojach owocowych wcale nie jest lepiej: w 300 ml butelce soku z marchwi, jabłek i brzoskwiń może znajdować się nawet 30 gramów cukru, co jest równowartością 6 łyżeczek. Popularny zamiennik cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, powszechnie dodawany do napojów jest jeszcze bardziej niezdrowy, a jego regularne spożywanie prowadzi do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Potrzebujesz więcej powodów, dlaczego warto zamienić słodzone napoje na wodę i soki owocowe? Oto one!

Powód 1: Słodzone napoje a otyłość

Nadwaga i otyłość u dzieci to ogromny problem zdrowotny. Wbrew powszechnej opinii otyłość nie jest powodowana tylko przez nadmierne spożywanie tłuszczów. Prawdziwym winowajcą są węglowodany, zwłaszcza cukry proste, do których należąsacharoza (biały cukier), glukoza oraz fruktoza. Zabiegi marketingowe oraz łatwa dostępność i popularność słodzonych napojów sprawiają, że dzieci piją je w ogromnych ilościach. Cukier w postaci szybko przyswajalnych cukrów prostych prowadzi do rozwoju otyłości, która z kolei jest jedną z głównych przyczyn rozwoju wielu innych chorób wieku dziecięcego oraz dorosłego.

Powód 2: Choroby serca

Otyłość prowadzi do nadmiernego obciążenia całego organizmu, w tym układu krążenia. Może skutkować miażdżycą, chorobami serca, niewydolnością krążeniową, zawałem serca w młodym wieku, a pośrednim powodem jest właśnie nadmierne wypijanie słodzonych napojów. Osoby przyjmujące duże ilości cukru mają zazwyczaj wyższy cholesterol. Obserwacje wskazały związek pomiędzy nadużywaniem słodzonych napojów a złą jakością diety.

Powód 3: Cukrzyca

Regularne spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy negatywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu. Słodkie napoje, zawierające wspomniany syrop, są wchłaniane bardzo szybko i powodują nagłe, gwałtowne zmiany stężenia glukozy oraz insuliny we krwi. Otyłość i zaburzona gospodarka węglowodanowa skutkują rozwojem insulinooporności, czyli obniżoną wrażliwością tkanek na działanie tego hormonu. Jest to jeden z podstawowych mechanizmów rozwoju cukrzycy typu 2, będącej coraz większym problemem u młodych osób.

Powód 4: Próchnica zębów

Próchnica zębów jest schorzeniem, mogącym negatywnie wpływać nie tylko na stan jamy ustnej, ale również na cały organizm. Nieleczona może skutkować zakażeniami ogólnoustrojowymi, przy których brzydki wygląd zębów i cuchnący oddech to najmniejsze problemy. Jedną z przyczyn próchnicy są mocno słodzone napoje. Cukier jest pożywką dla bakterii znajdujących się w jamie ustnej, a niskie pH kwaśnych napojów słodzonych tymczasowo zmienia pH jamy ustnej, sprawiając że szkliwo staje się bardziej podatne na działanie bakterii.

Powód 5: Uzależnienie

Cukier uzależnia psychicznie i fizycznie. Może się wydawać, że to stwierdzenie na wyrost, a nałóg cukrowy nie jest tak szkodliwy, jak inne nałogi, to jednak bagatelizowanie problemu. Cukier jest postrzegany jako niegroźna substancja, tymczasem w rzeczywistości negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Jedzenie cukru powoduje wyrzut serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Kiedy poziom hormonu się obniża, spada też nastrój, a organizm domaga się jeszcze więcej tej substancji. Gdy chcemy poprawić sobie nastrój – jemy słodycze i pijemy słodkie napoje, i tak w kółko.

Woda i soki owocowe – tu też czyhają pułapki

Poszukując zdrowej alternatywy do picia, trzeba dokładnie sprawdzać to, co tak naprawdę się kupuje. Na początku wspominaliśmy o tym, że wiele soków, również owocowych, reklamowanych jako zdrowe, zawiera taką samą lub nawet większą ilość cukru pod różną postacią. Warto więc wczytywać się w etykiety i sprawdzać, czy dany produkt to sok czy napój, oraz jaką zawartość cukru i dodatków deklaruje producent.

Podobną zależność można zaobserwować w przypadku wód smakowych. Przeważnie nie jest to czysta woda uzupełniona sokiem, lecz woda wzbogacona substancjami słodzącymi i smakowymi, jedynie z niewielkim dodatkiem soku. Zdecydowanie lepiej przygotować własnoręcznie wykonaną wodę z sokiem z cytryny lub innego owocu i mieć pewność 100% naturalnego składu.

Korzyści z zastąpienia napojów słodzonych sokami owocowymi i wodą

Ograniczenie słodzonych napojów na rzecz wody i własnoręcznie przygotowywanych soków (lub kupionych, ale o pewnym, naturalnym składzie) szybko przyniesie widoczne, pozytywne efekty. Można do nich zaliczyć: lepszą przemianę materii i poprawę gospodarki węglowodanowej, więcej energii i lepszy humor. Długofalowym efektem takiej zamiany będzie lepsze samopoczucie i zdrowie oraz mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Z obserwacji wynika, że osoby, które wybierają wodę i soki owocowe zamiast napojów słodzonych, przykładają większą uwagę do diety, stylu życia i prozdrowotnych zachowań. Rodzice powinni zadbać o to, by dziecko ograniczyło ilość wypijanych słodkich napojów – w przyszłości z pewnością im za to podziękuje.