Kącik malucha
sanstol tran
Naturalnie na zdrowie
sanostol suplement - napis
sanostol witaminy
Preparat
wielowitaminowy
wzbogacony w wapń
sanostol suplement - napis
multi-sanostol
Syrop wielowitaminowy
z wapniem
sanostol immuno - logo 3+
Naturalnie na zdrowie
sanostol immuno
Naturalnie na zdrowie
Ekstrakt z bzu czarnego i dzikiej róży, z witaminą C oraz cynkiem
Zawiera tylko naturalną witaminę C
suplement diety

Porady dla rodziców

cofnij

Alergie pokarmowe u dzieci - 5 najczęściej uczulających produktów

Coraz więcej dzieci, również niemowlaków, boryka się z tym problemem. Czy wiesz, jakie są najczęściej uczulające produkty spożywcze, których należy unikać?

Przyczyny alergii pokarmowej u dziecka

Zanim przedstawimy najczęściej uczulające produkty warto wyjaśnić, czym jest alergia i jak do niej dochodzi. Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na określony składnik diety. Wprowadzenie go układu pokarmowego wywołuje błędną reakcję i natychmiastową mobilizację ze strony układu odpornościowego. Trzeba powiedzieć również, że alergia i nietolerancja pokarmowa to dwie różne rzeczy. Nietolerancja spowodowana jest brakiem enzymów trawiących jakiś składnik pokarmu.

Objawy alergii pokarmowej u dzieci: wysypka, biegunka, nudności

Reakcje alergiczne u dziecka mogą być bardzo różne od łagodnej wysypki i świądu, aż po ostry wstrząs anafilaktyczny, wymagający natychmiastowej interwencji lekarskiej. Na szczęście takie przypadki są rzadkie, a do nadwrażliwości na alergen dochodzi najczęściej dopiero po kilkukrotnym kontakcie. Dlatego, jeśli zaobserwowaliście u dziecka niepokojące objawy występujące po posiłku np. swędzenie skóry, wysypka, pokrzywka, obrzęk dróg oddechowych, zaburzenia oddychania, biegunka, nudności czy wymioty, warto przeprowadzić wywiad lekarski i testy alergiczne, aby mieć pewność jakich produktów spożywczych należy unikać w diecie dziecka.

Najczęściej uczulające produkty spożywcze

Jajka – są składnikiem wielu produktów żywieniowych zarówno dla najmłodszych dzieci, jak i dla tych starszych. Z tego względu bardzo trudno całkowicie wyeliminować je z diety. W białku kurzych jaj znajduje się aż kilkadziesiąt substancji mogących wywoływać alergie m.in.: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna i lizozym. Alergie związane z substancjami zawartymi w białku jaj mogą pojawić się już w okresie niemowlęctwa, dlatego gdy tylko zauważysz niepokojące objawy, koniecznie odstaw te produkty.

Mleko – kolejny alergizującym produktem jest krowie mleko. Znajdujące się w nim białka często są powodem uczuleń bądź nietolerancji pokarmowych. Alergia na krowie mleko pojawia się już w wieku dziecięcym, ale często później przechodzi, gdy układ odpornościowy odpowiednio się rozwinie. Dlatego mleko krowie trzeba wprowadzać do diety dziecka stopniowo. Nie zawsze dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie mleka krowiego sojowym, owczym lub kozim, gdyż te również zawierając substancje potencjalnie alergizujące. Alergie te są o tyle uciążliwe, że podobnie jak jajka, mleko znajduje się w wielu produktach spożywczych, nie tylko w nabiale, stąd silne reakcje alergiczne wymagają całkowitej zmiany diety.

Orzechy – są bardzo silnym alergenem, mogącym wywołać wstrząs anafilaktyczny. Nawet śladowe ilości orzeszków ziemnych są niebezpieczne dla uczulonych na nie osób. Z tego względu na wielu produktach widnieje ostrzeżenie o ich zawartości. Uczulenie na orzechy (ziemne, włoskie, nerkowce, migdały) może dawać objawy o różnym stopniu nasilenia, od swędzenia skóry, poprzez wysypkę, nawet po duszności, trudności w oddychaniu czy wstrząs.

Zboża – alergię na zboża lub jego konkretne odmiany bardzo trudno zdiagnozować, a są to składniki powszechnie występujące w produktach spożywczych. Uczulenie na zboża nie jest równoznaczne z nietolerancją glutenu, ale przestawienie się na produkty bezglutenowe może pomóc. Należy jednak pamiętać o tym, że gluten to mieszanina białek, niekoniecznie akurat tych, które wywołują alergię, np. w pszenicy znajduje się aż 20 różnych białek, potencjalnie mogących wywołać reakcję alergiczną.

Owoce – na liście uczulających produktów spożywczych muszą znaleźć się również owoce. Te, które najczęściej wywołują alergie to truskawki, pomarańcze, cytryny, mandarynki czy banany. Alergie na nie najczęściej objawiają się swędzeniem skóry i pokrzywką, rzadko natomiast prowadzą do ciężkich reakcji anafilaktycznych.

Oceń artykuł:
Jeszcze nie oceniano
Artykuły powiązane
Poznaj naszego Eksperta!

Mgr farmacji Barbara Bielska

Absolwentka Wydziału Farmacji Akademii Medycznej (obecnie Uniwersytet Medyczny) we Wrocławiu. Specjalista farmacji aptecznej. Od 1993 roku kierownik Apteki we Wrocławiu, a później w Warszawie. Należy do Okręgowej Izby Aptekarskiej w Warszawie.

Administratorem danych jest Takeda Polska Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Prostej 68. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem niniejszego formularza przetwarzane są w celu obsługi przesłanej wiadomości. Każda osoba ma prawo wglądu w swoje dane osobowe oraz możliwość ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.

Jeśli chcesz zgłosić wystąpienie działania niepożądanego lub inną informację dotyczącą bezpieczeństwa stosowania produktów Takeda, kliknij tutaj.

Jeśli chcesz pobrać formularz zgłoszenia działania niepożądanego, kliknij tutaj. Możesz także skontaktować się telefonicznie z osobą odpowiedzialną za nadzór nad bezpieczeństwem stosowania produktów leczniczych pod nr telefonu:
+48 602 761 141 lub +48 602 761 142


info.warszawa@takeda.com

+48 22 608 13 00

Takeda Polska sp. z o.o.
ul. Prosta 68,
00-838 Warszawa

zamknij

Niniejsza strona korzysta z plików cookie w celach statystycznych oraz ułatwienia korzystania z serwisu. Ustawienia te można zmienić. Szczegółowe informacje o plikach Cookies znajdują się w Polityce dotyczącej cookies.